Két évvel ezelőtt azért kezdte el az E.ON a tárgyalásokat a kormánnyal a gázüzletág eladásáról, mert úgy látták, hogy egy magántulajdonú cég nem tud tovább működni ebben az iparágban - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában Eric Depluet, az E.ON Hungária vezérigazgatója. Mint mondta, egyelőre még nem fogyott el a türelem, de nem zárható ki, hogy más tevékenységükkel is ez történik - ugyanakkor a teljes kivonulást az országból nem tervezik.

Depluet szerint a Magyarországon hárommillió háztartást ellátó E.ON fogyasztónként 7000-7500 forint forintot keres évente - a tőkearányosan 7-8 százalékos megtérüléssel hazánk nyújtotta az egyik legalacsonyabb hozamot -, ám mivel ebből le kell vonni az utóbbi években jelentősen megemelkedett adókat, különadókat, illetve a mostani rezsicsökkentést, ezért a nyereségből szinte nem marad semmi sem. A vezető szerint jó lenne arról is megállapodni, hogy mi számít extraprofitnak, hiszen szerinte ma bármilyen nyereséget ennek neveznek.

A rezsicsökkentéssel ugyanakkor részben egyetért: mivel jelenleg Magyarországon az egyik legmagasabb a lakossági energiaár a vásárlóerőhöz mérve, ezért érthetőnek nevezte a döntést. Ugyanakkor arra felhívta a figyelmet, hogy a növekvő adóteher, illetve a rezsicsökkentés hatásai miatt megnőhetnek az ellátásbiztonsági kockázatok, mivel bár ők is elvégzik az elengedhetetlen fejlesztéseket, "ám ez így nem működhet éveken át" - fogalmazott Depluet, aki szerint ilyen környezetben a szektor maximum egy-két évet bír ki. Éppen ezért sürgette, hogy az energiaszolgáltatóknak együtt kell működniük a kormánnyal, de nem csak velük, hanem az értékesítési lánc mind szereplőjével szorosabbra kell fűzni a gyakorlatot.

Mennyit kapnak az államtól?

Arra a kérdésre, hogy mennyiért értékesítik a gázüzletágukat, nem tudott válaszolni Eric Depluet, aki szerint ez leginkább attól függ, hogy a tárolókban lévő gáz mennyisége hogyan alakul az ügylet zárásakor. "Most mindkét fél úgy gondolja, hogy jó üzletet kötött, de egyik fél sem boldog. Márpedig ez jó jel arra, hogy valóban jó üzlet született." - fogalmazott az E.ON vezér.