Az ügyvezető igazgató szerint a döntésre kereskedelmi és gazdasági okok miatt kényszerült a cég, amely öt évvel ezelőtt vásárolta meg a korábban Nagyatádi Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Konzervgyár Kft. néven működő vállalkozás üzemét.

Kifejtette: az erősödő euró miatt a volt szocialista országokban számottevően gyengült a vásárlóerő, ami érintette a termékeinek 40 százalékát ezeken a piacokon értékesítő nagyatádi és szigetvári konzervgyárat is. Az ezekben az országokban eladhatatlanná vált termékek túlkínálatot okoztak a nyugati piacokon. Mind a két folyamat hátrányosan érintette a Schenk és Társa Kft.-t, ezért döntöttek arról, hogy az elavult technológiája miatt nagyobb termelési költséggel működő nagyatádi üzem konzervgyártását megszüntetik.

Az ügyvezető igazgató beszámolt arról is, hogy Nagyatádon az elmúlt években kukorica és borsó konzerveket gyártottak, amely idény jellege miatt csak az év egyharmadában kötötte le a gyártókapacitást, miközben az üzem rezsiköltségét egész évre ki kellett fizetni. A gyártósorokat pár hónap múlva a szigetvári konzervgyárba szállítják, de Nagyatádon maradnak a raktározási és csomagolási munkák, továbbá logisztikai feladatokat is ellát a telephely. 

A változás 8 adminisztrációs munkaerő leépítésével jár, a többi, mintegy 80 dolgozó munkájára továbbra is igényt tart a társaság, egy-egy idénymunkánál Nagyatádról az 55 kilométerre lévő Szigetvárra szállítják a dolgozókat - mondta az ügyvezető igazgató.

Csizmár József közölte: további leépítéseket nem terveznek, a döntésük viszont végleges, így a külpiac kedvezőbb alakulása esetén sem indítják be újra a konzervgyár termelését Nagyatádon.

A jelentős múltra visszatekintő nagyatádi konzervgyár fénykorában több mint ezer dolgozót foglalkoztatott, aztán elmaradt a fejlesztése, és főként az ezredforduló után romlottak a kilátásai.

Öt évvel ezelőtt már felszámolási eljárás indult a cég ellen, ennek során került a német konszern, a Linkenheil AG száz százalékos tulajdonában lévő Schenk és Társa Kft. tulajdonába. A szigetvári társaság hajlandó volt tovább működtetni az alig több, mint száz fős dolgozói létszámmal átvett, illetve megvásárolt nagyatádi üzemet, amelynek fejlesztése, és immár a további konzervgyárként való üzemeltetése sem bizonyult gazdaságosnak az új tulajdonos számára.