Ez a 38. stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a kormány nagyvállalatokkal aláír. Varga hangsúlyozta: Magyarország fejlődésének kulcsa a magas hozzáadott értékű termékeikkel globális sikereket is elérni képes vállalatok integrálása a magyar gazdaságba. Az ipari termelés 2010 januárjához képest 12 százalékkal emelkedett, a járműgyártás pedig 41 százalékkal növelte kibocsátását. A beruházások 2013 második negyedévétől szintén markáns fordulatot vettek és négyévnyi visszaesés után újra növekedtek.

Jámbor azt emelte ki, hogy a járműipar az egyik leginnovatívabb és leghatékonyabb üzleti szektor világszerte, a Delphihez hasonló beszállítók az egyes járművek értékének mindegy 75 százalékát állítják elő, és új technológiákat fejlesztenek ki. A Delphinek 4 gyára működik Magyarországon, és az elmúlt 20 évben több mint 220 millió eurót fektettek be az országban, jelenleg pedig mintegy 3400 munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon.

A Delphi magyarországi sikertörténete 1991-ben Szombathelyen kezdődött, ahol a cég 1500 embernek ad munkát, több mint egymilliárd forint iparűzési adót fizet. A Nyugat Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ cégei a következő három évben 90 milliárd forintnyi új tőkebefektetést, és közvetlenül 3500 új munkahely létrehozását tervezik - sorolta Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője. A 2010 óta tapasztalható ipari fellendülésnek köszönhetően Szombathelyen 45 százalékkal nőtt az iparűzési adóbevétel, míg a munkanélküliség az országos átlagnál jóval alacsonyabb, 4,7 százalék.