A tőkeleszállítás oka tőkekivonás. A Kraft Foods Schweiz Holding GmbH a Mondelez Hungária 100 százalékos, egyedüli tulajdonosa.

A mostani lépés összefügghet a cég korábbi bejelentéseivel. Még novemberben közölték, hogy 2016 elejétől elkezdik árulni a legendás magyar márkát, a Negrót, vele együtt a győri gyártóüzemet is eladnák.

Megszólalt a cég

A tőkekivonás nincs semmilyen összefüggésben a Negro márka és a Győri Keksz győri üzemének tervezett eladásával - közölte a Napi.hu-val a társaság.

A Mondelez Hungária Kft. tartósan stabil pozitív pénzügyi helyzetben van, nincs szüksége kölcsönre sem az anyavállalattól, sem pedig harmadik féltől a biztonságos működésre. A magyarországi vállalat e kedvező helyzete miatt kapta meg az engedélyt a jelentősen magas jegyzett tőke kivonására, hogy az így szükségtelenné vált pénzt visszautaljuk az anyavállalatnak - tudtuk meg a kft.-től.

A terveket idén januárban részletezték. Eszerint tavasszal kezdi meg a tárgyalásokat a potenciális vevőkkel a Mondelez International-csoporthoz tartozó Győri Keksz Kft. a Negro és vele együtt az azt gyártó győri bázis eladásának ügyében. A szintén Győrben előállított Halls cukorkák gyártását pedig áttelepítik a lengyelországi Skarbimierzbe 2016 második felében, a lépés oka a közép-európai fogyasztók gördülékenyebb kiszolgálása.

A cég úgy találta, hogy a Negro nem illeszkedik a stratégiájába, amely szerint a regionális és globális kulcsmárkáira fókuszálnak. Az eladás folyamat nem lesz nyilvános.

Győrött jelenleg a Negrót és a Halls cukorkákat gyártják, a székesfehérvári gyár portfóliójába pedig a Milka és Cadbury kekszes csokoládék, valamint a Győri édes, az Albert, a Háztartási keksz, a Pilóta, a Vaníliás karika, a TUC-, a LU- és a Ritz-kekszek, illetve a Disko és a Zlate keksztermékek szerepelnek.