A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A Budapest Bank (BB) tapasztalatai szerint a tavalyihoz képest az idén élénkült a vállalatok beruházási kedve. A cégek aktivizálódása a bank szakemberei szerint nem a nagyobb megrendeléseknek köszönhető, mivel a beruházásokat jelenleg szinte kizárólag az államilag is támogatott, a vevő igényeinek kielégítéséhez szükséges, valamint a hatékonyságnövelést célzó fejlesztések teszik ki. A kapacitások növelésének még nem érkezett el az ideje.

Az UniCredit szerint ma a vállalatok egyik legjellemzőbb problémája a fizetőképesség fenntartása, amelyhez rövid távú hitelekre van szükségük, a hosszú lejáratú beruházási hitelek iránti igény átmenetileg radikálisan csökkent. Sokszor azok sem mernek beruházni, akik megtehetnék, és a kedvezményes beruházási hitelek feltételeit is elég szigorúra szabták a forrásokat kibocsátók.

A beruházásoknál érezhetően előnyben részesítik a cégek az MFB Zrt. támogatott hitelkonstrukcióit. A válság nyomán a magyarországi vállalkozások hitelminősítése is romlott. A kedvezőtlen gazdasági környezet hatására a megrendelések visszaesése általános volt, tehát az árbevétel és az eredményesség is csökkent, a cégek elkerülhetetlen reakcióként elkezdték erőteljesen mérsékelni működési költségeiket. A bankok pedig a jóval kisebb árbevételre nem nyújthatnak a korábbival megegyező mértékű hitelt.

Mivel pedig számos ügyfélnek az árbevételével és jövedelmezőségével együtt természetesen a bonitása (hitelképessége) is romlott, magasabb önrésszel, pótlólagos biztosítékkal és esetenként kockázati felárral is számolni kell a piacon.

A stagnálást az OTP szakemberei a vállalatok stabilitásra, biztonságra való törekvésével és a növekedési kilátások - finanszírozó bankkal közös - reális megítélésével magyarázzák. A legnagyobb magyar bank a beruházási hiteligények bővülésére az év második felében számít. Ehhez hasonló a lapunknak nyilatkozó többi hitelintézet várakozása is - bár mindenki csak óvatosan optimista.

A BB szerint 2010 második félévében az exportra termelő cégek finanszírozás iránti kereslete élénkülhet. Ennek feltétele, hogy fő exportpartnereik növekedési pályára álljanak és a megrendelések növekedése is elinduljon. A belföldi piac csak később növekedhet, ezért az oda termelők hiteligénye is később erősödhet.

Az OTP azon termelőágazatok hiteligényeit támogatja, amelyek esetében a külső piaci körülmények, az export és a belföldi megrendelések, illetve az azokhoz kapcsolódó fejlesztési célok által generált bővülés várható. A felvevő piacok kedvezőtlen helyzete, a fizetőképes kereslet szűkülése és az ügyfelek magas, illetve növekvő pénzügyi kockázata miatt továbbra is visszafogottak és jelenleg nem preferáltak a klasszikus hiteligényes ágazatok (ingatlanhasznosítás, pénzügyi szolgáltatás).

Az UniCredit viszont - amely már érzékeli a piac ébredezését - a fellendülés húzószektorának a termelő ipart tartja. A bank szerint fokozatosan nő az igény az export-előfinanszírozás, a faktoringlehetőségek és általában a kereskedelemfinanszírozási ügyletek iránt is. A beruházásoknál ugyanakkor még mindig érezhető a kivárás, a második félév hozhat változást.