Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és Rogán Antal kabinetminiszter részvételével adtak át 387 autót a rendőrségnek a Hősök terén - Mercedes buszokat, Volkswagen Caddy-ket és Suzuki Vitarákat - derül ki a 24.hu cikkéből. Az egyik eladó a kormány kedvenc autóbeszállítója, a Porsche Hungária Kft. volt.

Orbán az ünnepségen azt mondta, hogy idén több mint 15 milliárd forintot fordítottak a rendőrségi járműparkjának megújítására. A következő években a teljes gépjárműállományt szeretnék kicserélni. (Luxusautókat vett a Készenléti Rendőrség.)

A portál számításai szerint 15 milliárd forintból az ártól függően akár 1000-1500 darab autó is beszerezhető, de mivel nem voltak közbeszerzések, a nyilvánosság sem értesült arról, hogy miként költötték el a költségvetési pénzeket.

A rendőrség a 24.hu kérdésére azt közölte, hogy a bevásárlást nem előzte meg nyilvános közbeszerzés:

A rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggő intézkedésekhez kapcsolódó beszerzésekről szóló 316/2015. (X. 30.) Korm. rendelet alapján folytatta le a beszerzési eljárást. A gépjárművek szállítására vonatkozó adásvételi szerződést augusztus 28-án kötötték meg.

A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a migrációval kapcsolatos beruházásoknál, beszerzéseknél ne alkalmazzák a közbeszerzési szabályokat. Ilyenkor az állami szervnek "lehetőség szerint legalább három" cégtől kell árajánlatot kérnie, de megelégedhet egy ajánlattal is - olvasható a cikkben. További részletek itt olvashatók.

A nyitókép forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás