A biztosítási szerződések száma tavaly 3,3 százalékkal csökkent, ezen belül az életbiztosításoknál 8, a nem életbiztosítási szerződéseknél 2,1 százalékkal csökkent a szerződésszám.

A Mabisz statisztikái szerint a biztosítói díjbevétel tavaly 825,177 milliárd forintot tett ki, amely 7,32 százalékos visszaesést jelent a 2008-as évhez képest.

Az életági díjbevétel 10,9 százalékos elmaradással 411,072 milliárd forintra csökkent, ezen belül az egyszeri díjas életbiztosításoknál 26 százalékos volt a visszaesés.

A nem életág 3,5 százalékos visszaeséssel "úszta meg" az évet, a díjbevéte 414,105 milliárd forintot tett ki.

A bevételek mellett a kárráfordítások 4 százalékos csökkenése figyelemreméltó, amely egyértelműen a nem életágnak köszönhető, ahol 12,3 százalékkal estek vissza a kifizetések - az életágban 2,2 százalékkal nőttek a kifizetések - jórészt a visszavásárlások növekedése miatt.

Trunkó Barnabás tájékoztatása szerint a biztosítók összesített adózás előtti eredménye továbbra is meghaladja a 70 milliárd forintot.

A tájékoztatón elhangzott: a kötelező kampányban összesen 952 ezer autós választott új társaságot, míg további félmillióan a korábbi biztosítójukkla kötöttek új szerződést.