Egy friss meghívó szerint hétfő 16 órától az Országházban dokumentumot ír alá és sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója.

A hír újabb kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, mi történik az osztrák bankkal Magyarországon - állapította meg a privatbankar.hu. Tavaly december 18-án Lázár János úgy nyilatkozott, hogy a kormány nevében tárgyal az osztrák bankokkal stratégiai együttműködésről, valamint az állami hitelintézeti portfólió kibővítéséről - sőt a hírek szerint Treichl és Orbán is egyeztetett korábban. Azonban nyomban reagáltak a bankok: az Erste Group és a Raiffeisen Bank International szóvivője is azt mondták: megbeszéléseket folytatnak a magyar kormánnyal, a Raiffeisen azonban hangsúlyozta, hogy tárgyalásokról egyelőre nincs szó. Az Erste Group szóvivője úgy fogalmazott: folytatnak egyeztetéseket a magyar kormánnyal, miképpen a régió kormányainak többi tagjával is rendszeres a véleménycsere.

Majd december 22-én Heinz Wiedner, a magyar Raiffeisen vezérigazgatója egy interjúban úgy fogalmazott, hogy voltak megbeszélések, de nem zajlanak hivatalos tárgyalások a magyar kormány és az osztrák Raiffeisen között, és nincs napirenden a pénzintézet magyarországi érdekeltségének eladása az államnak.

A bankhírek áradása a múlt héten azzal folytatódott, hogy február 3-án a hvg.hu azt írta: a két pénzintézet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Raiffeisen lakossági üzletágának vagy akár egész magyarországi bankhálózatának megvásárlásáról. Csakhogy néhány órán belül mindkét érintett fél cáfolta a felvásárlási tárgyalásokról szóló hírt. Az Erste Group szóvivője szerint "a térség egyik legnagyobb bankjaként mindegyik kormánnyal, így a magyar kormánnyal is rendszeres eszmecseréket folytatnak. Megerősítette, hogy a jövőben további növekedést terveznek (...). Ugyanakkor kijelentette: a Raiffeisen Bankra nem koncentrálnak.

A Figyelő Online péntek délutáni híre szerint február 5-én, csütörtökön körlevelet kaptak az Erste-csoport hazai munkatársai, hogy nem szabad Erste-részvényekre üzletet kötni és az ügyfeleknek sem lehet azt kiajánlani. Ez akkor megszokott, ha valamilyen céges bejelentés készül. A portál úgy értesült, hogy a közeljövőben a magyar állam valamely entitása kisebbségi részesedést vesz az Erste Bank Hungary Zrt.-ben.

Piaci pletykák már régóta szólnak arról, hogy az EBRD is beszállhat az ügyletbe: vagy a magyar állam hitelezőjeként, vagy - ez a valószínűbb verzió - az Erste magyar leányának kisebbségi tulajdonosaként. A londoni székhelyű pénzintézet a múltban már több magyarországi bankban volt átmeneti ideig tulajdonos (jellemzően a privatizáció után - Budapest Bank, K&H Bank, MKB Bank). Egy mostani esetleges szerepvállalás viszont már csak azért is pikáns lenne, mert Chakrabarti tavaly novemberben egy bécsi konferencián egészségesnek és kívánatosnak nevezte a banki tulajdoni arány kiegyensúlyozását helyi és külföldi tulajdonosok között Kelet- és Közép-Európában, amennyiben az piaci körülmények között történik és a távozás mellett döntő külföldi tulajdonosok helyét belföldiek veszik át. Hozzátette azonban, hogy "mi az EBRD-nél nem hiszünk nemzeti tulajdoni részarány kitűzésében, bármilyen szektorról is legyen szó".