A Bank360.hu információ szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt napok fejleményeire reagálva arról értesítette a felügyelete alá tartozó pénzügyi vállalkozásokat, hogy tudomására jutott: az ügyfelek kiszolgálása során egyes intézmények értékesítői, ügyfélkapcsolati munkatársai, illetve közvetítői a konkurens intézményeket tényszerűséget nélkülözve, stabilitási, illetve egyéb intézményi kockázati szempontból hátrányosan tüntethetik fel az ügyfelek előtt - akár üzletszerzési célból is.

Az MNB arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy az ilyen típusú kommunikáció semmilyen körülmények között - különösen a jelen helyzetben - nem elfogadható, ezért az ügyfélkapcsolati munkatársaktól minden esetben elvárt, hogy az ügyfeleket kiegyensúlyozottan tájékoztassák, és kifejezetten tartózkodjanak más intézményekre vonatkozó, fentiekben ismertetett közlésektől. Az MNB arra is figyelmeztetett, hogy az ilyen cselekmény akár rendőrségi feljelentést is maga után vonhat.

A Sberbank csődje indította el a lavinát

Az MNB levelét követően több bank is felhívta mindezek betartására a munkatársait és közvetítő partnereit. Az MNB felhívása azt jelzi, hogy a háború okozta bizonytalanságok miatt elszaparodtak azok az ügyféltájékoztatások, amelyek megkérdőjelezik valamelyik konkurens bank pénzügyi vagy intézményi stabilitását. A hazai Sberbank becsődölésének hatására felerősödhettek ezek az érvelések, amelyek feltehetően az orosz és ukrán piacon nagyobb érdekeltségeket működtető bankokkal kapcsolatban hangozhattak el.

Amint arról a Bank360.hu beszámolt, pénteken a magyar Raiffeisen Bank tett feljelentést rémhírterjesztés miatt, mert a bankról alaptalan hírek terjedtek el. A hazai Raiffeisen éppen előző nap számolt be a rekordmértékű nyereségéről, ennek ellenére a háború miatt mégis elterjedtek olyan álhírek, amelyek alaptalanul kérdőjelezték meg a bank stabilitását.

A jegybank alelnöke, Kandrács Csaba a Sberbank bezárása óta többször is kijelentette, hogy ennek az ügynek a magyar bank- és pénzügyi rendszerre nincs érdemi hatása, az minden tekintetben stabil. A Sberbank több mint 60 ezer betétesét az Országos Betétbiztosítási Alap teljesen kártalanítani fogja, és mindössze 1000 olyan ügyfél van, akinek a Sberbanknál a 100 ezer eurós (38 millió forintos) kártalanítási összegnél több pénz van a számláján.