A magyar állam által kiírt koncessziós pályázatot a Mol Nyrt. nyerte el, így a jövőben a társaság látja el az állami hulladékgazdálkodási közfeladatot, amelyet kormányzati, szakpolitikai oldalról a Technológiai és Ipari Minisztérium (ITM) felügyel majd. Az olajtársaság 35 évig kell, hogy a hulladékkezeléssel foglalkozzon.

A szerződés szerint az egész ország területén a háztartások és a gazdálkodó szervezetek évente mintegy 5 millió tonna hulladékának gyűjtését és kezelését, illetve a kapcsolódó létesítmények fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését kell elvégeznie a Mol-nak.

Csütörtök este pedig a kormány átadta az ehhez szükséges cégeket is a társaságnak: a Magyar Közlönyben megjelent döntés szerint az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t, az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-t a  koncessziós közbeszerzési eljárás ajánlatkérője által megbízott független értékbecslő szerint megállapított piaci áron és feltételek mellett megvásárolhatja a Mol Nyrt.

A tőzsdei vállalat az első tíz évben mintegy 185 milliárd forintot fordít infrastrukturális és technológiai fejlesztésekre, a kötelező visszaváltási rendszer és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működtetésére, valamint kialakít egy, évente legalább 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas üzemet is.

A koncesszor évi 100 millió forint összegű koncessziós díjat fizet az államnak.