A kormány május 19-én váratlanul visszavonta azt a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől betiltotta volna Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, és a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát is. Egyes egyszer használatos műanyagok betiltása európai uniós kötelezettsége is hazánknak. A kormány a döntést a koronavírus-járvány hatásával és a munkahelyek megőrzésével indokolta, az Index információ szerint a soltvadkerti Fidesz-képviselők lobbija állhatott az indoklás nélküli visszavonása mögött, hiszen a térségben sokaknak nyújt megélhetést a műanyagipar.

Június 2-án este Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes újból benyújtotta az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának tiltásáról szóló törvényjavaslatot, amelyben már nem szerepel sem a nejlonzacskók, sem a pékárus-zöldséges műanyag tasakok tiltása - vagyis azok az elemek, amelyekben a magyar jogalkotók eredetileg továbbléptek volna az Európai Unió által kötelezően elvártaktól - írja cikkében a hvg.hu.

Az újonnan benyújtott javaslat értelmében 2021 júliusától csak azokat a műanyagokat tiltja be Magyarország, amit az EU-s irányelv is előír, ezek a

  • fültisztító pálcikák,
  • evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák),
  • tányérok,
  • szívószálak,
  • italkeverő pálcikák,
  • lufihoz használt pálcák,
  • expandált polisztirolból készült étel- ás italtartók,
  • expandált polisztirolból készült italos poharak.

Miért nem tiltják be a zacskókat, szatyrokat?

A törvényjavaslat indoklásában a jogalkotó azt írja, hogy áttekintették a hazai nejlonzacskókkal kapcsolatos lakossági szokásokat, a műanyagipar vonatkozó szegmensének javaslatait és a műanyagipari érdekképviseletek álláspontját is. Ennek értelmében nem korlátoznák a nagyon könnyű műanyag hordtasakok forgalomba hozatalát, mert ezek döntően az élelmiszerpazarlás megelőzését, a tőkehús, nedves áru, belsőségek biztonságos csomagolását, vagyis az élelmiszerbiztonsági előírásokat támogatják - olvasható az indokolásban.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyi anyag szakértője a hvg.hu-nak úgy értékelte, hogy visszalépésnek tekinthető a javaslat, hiszen a nagyon könnyű műanyagzacskókból (amelyekbe pékárut, zöldséget és gyümölcsöt teszünk) rengeteg fogy, és az 500 forint kilogrammonkénti termékdíj sem lesz visszatartó erő a cégeknek, könnyen beépíthetik az árakba, ezért még valószínűleg felárat sem kell fizetnünk.

Megtiltanák ugyanakkor azoknak a könnyű (azaz az 50 mikron falvastagság alatti) hordtasakoknak a forgalomba hozatalát, amelyek egyszer használatosak, de létezik helyettük más, többször használható vagy újrahasznosítható termék. (Ezek azok a zacskók, amiket például a gyógyszertárban adnak.)

A biológiailag lebomló hordtasakokat sem tiltanák be, de a szakértő szerint ezzel elindulhat az elmozdulás a lebomlók felé, mivel a nejlonzacskókra kivetendő 1900 Ft/kg-os termékdíj már eltérítheti a cégeket - írja cikkében a lap.

EU-irányelv a műanyaghulladékok csökkentésére

Az egyszer használatos műanyagokról szóló EU-irányelv szigorúbb szabályokat ír elő azon termék- és csomagolástípusok esetében, amelyek megtalálhatók az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között. Az új szabályok megtiltják egyes eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, poharak, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák, fültisztító pálcikák, italkeverő pálcikák használata.
A tagállamok megállapodtak abban is, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük - írta 2019. júniusi közleményében az EU Tanácsa.