Vásárlás helyett béreljen műkincseket! - ezzel a szlogennel hirdethetné szolgáltatásait egy start-up cég - ha lenne reklámra pénze. Így viszont a ma kezdődő budapesti Art Market képzőművészeti kiállításon mutatkozik be az Artrent Kft., amely kortárs festményeket ad bérbe vállalkozásoknak és közintézményeknek. Ez a konstrukció az angolszász országokban  már jól bevált - sőt a szocializmus éveiben itthon is alkalmazták egy sajátos változatát. ( A Magyar Nemzeti Galéria  és a Nemzeti Múzeumm raktárából vállalati és állami vezetők vehettek kölcsön alkotásokat, amelyek aztán a kivételezett intézmény vezetőjének tárgyalóját díszítette.)

A mai vállalatok körében fehér hollónak számít a  mecenatura és a műtárgy vásárlás, sőt  már arra is volt példa, hogy  egy vállalkozás, amely korábban nagyon aktív résztvevője a művészeti aukcióknak néhány évvel ezelőtt megszabadult a korábban felhalmozott műtárgy gyűjteményétől.  Így tett például a K&H Bank, amely még a '90-es évek elején tett szert jelentős festmény kollekcióra, majd aukcióra bocsátotta ennek jelentős részét.

Az  új konstrukció lényege: az Artrent Kft. a tulajdonát képező kortárs műalkotást határozott időtartamra a bérbevevő használatába adja - mondta el Dallos Anikó, tulajdonos-alapító.Műtárgybérlés esetén a finanszírozás összege havi 3 ezer és 20-25 ezer forint között lehet, azaz  viszonylag  olcsón hozzájuthatnak egy-egy kortárs magyar festő művéhez. A képek bérleti szerződés keretében kerülnek a gazdasági társaságokhoz, egyéni vállalkozókhoz vagy közintézményekhez. A futamidő  viszonylag hosszú - 24 vagy 36 hónap - amelynek végén a képek visszakerülnek az ArtRent-hez - de akár megvásárlásukra is sor kerülhet. További előny, hogy a vállalkozások számára, hogy  a bérleti díj  költségként elszámolható, valamint ennek  áfája visszaigényelhető.