A bírói tisztség ellátásához szükséges ismeretek megszerzése céljából önálló hatáskörrel dolgozó bírósági fogalmazónak jelentkezők a felvételi eljárásban versenyvizsgát tesznek.

A felvett bírósági fogalmazók a hároméves joggyakorlat ideje alatt folyamatos képzésekkel valamennyi ügyszakban gyakorlatot szereznek: közreműködnek a büntető, a polgári, a közigazgatási és munkajog területén első- és másodfokú bírói munkában, megismerik a cégbíróság munkáját, az ügyfélszolgálati irodák, kezelőirodák működését, határozattervezeteket szerkesztenek, tárgyalási jegyzőkönyvet vezetnek. A fogalmazók az ügyfélfogadási napokon beadványokat szerkesztenek, eljárásjogi ismeretekkel segítik a jogkereső állampolgárokat, lehetőségük van részt venni külföldi ösztöndíjprogramokban és tanulmányutakon, és nyelvtudásuk továbbfejlesztésére is alkalom nyílik. A tapasztalatok szerint a fogalmazói időszakban megszerzett tudás nagyban hozzájárul a szakvizsgák sikeres letételéhez - írta az OBH.

Idén a második félévében 11 megyében összesen 29 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat. A jelentkezés feltételeiről és a megújult felvételi eljárásról részletes információk elérhetőek a www.birosag.hu weboldalon, a Pályázatok címszó alatt.

A pályázatot személyesen vagy postán az Országos Bírósági Hivatalba kell eljuttatni augusztus 31-éig.

QP | Quality Placement