Alacsonyabb vendéglátóhelyi áfakulcsot használhatnak azok a helyek, amelybe helyben készítik az ételeiket és alkoholmentes italokat, ráadásul ezeket helyben ülve, asztalnál kínálják fogyasztásra az ételeket. Kiesik a körből emiatt a legtöbb munkahelyi menza, a házhozszállító cégek, de a balatoni büfék jó része is. A kormány és a szakértők is azt várták, hogy az intézkedés lendítsen a hazai vendéglátás forgalmán, de egyelőre fordított hatást tapasztalt a Blokkk.com.

Idén januárjában a kereskedelmi vendéglátás forgalma a kisebb áfakulcs mellett 2 százalékkal csökkent, a tavalyihoz képest 58 milliárd forint volt. A munkahelyi vendéglátás ezzel szemben megugrott, itt a bevételek 12 százalékkal nőttek januárban (túllépték a 10 milliárd forintot), pedig korábban, 2016-ban - nem is kis mértékben - visszaesett itt a forgalom.

A visszaesést magyarázhatja a hideg időjárás, valamint az év végén kiadott cafeteria, amelyet a céges étkezdékben költhettek el a dolgozók. A másik ok, hogy árat emeltek a vendéglősök: az előző év elejihez képest 3,7 százalékkal voltak drágábbak. Hasonló mértékben emelkedtek a munkahelyi étkeztetés ára is egyébként. Miközben a 27 százalékról 18 százalékra mérsékelt áfa 5-7 százalékos árcsökkenést vetített előre.

Alulfizetik a pincéreket

Az általános munkaerőhiány az éttermi dolgozók bérére is pozitívan hatott: a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete a januári 131 ezer forintról decemberre 141 ezer forintra emelkedett. De ez a nemzetgazdasági átlagnál jóval alacsonyabb, amely januárban 194 ezer forint volt.