Felszámolója meghirdette a tavaly nyáron csődbe ment, közel 40 milliárd forintos adósságot felhalmozó Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet vagyonelemeit − tájékoztatta lapunkat Boros András felszámolóbiztos, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. munkatársa. A tavaly október óta felszámolás alatt lévő takarékszövetkezet harminc különböző, nagyrészt kis értékű ingatlana mellett üzletrészeket, követeléseket, bútorokat, informatikai és famegmunkáló eszközöket kínálnak eladásra. Ezek összes irányára meghaladja az 1,2 milliárd forintot. A takarékszövetkezettel szemben határidőben 114 hitelező nyújtott be követelést mintegy 39,84 milliárd forint értékben.

A kínált ingatlanok között több olyan található, amely bedőlt hitelek miatt maradt a pénzintézetre − tudtuk meg a felszámolótól. A kínálatban lakóház, udvar, társasházi lakás, garázs, szántó, tanya, áruház, üzem és üdülő is szerepel. Például egy császártöltési ipari létesítményért 145,7 millió, egy bajai 358 négyzetméteres irodáért 179,3, egy Mecseknádasd belterületén található, több mint ezer négyzetméteres borfeldolgozóért 89,7, míg egy keceli 1500 négyzetméteres beépítetlen területért 65,4 milliót kérnek.

Pályázni lehet a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, a pénzintézet tulajdonában lévő 360 millió forint névértékű üzletrészére, amely 74 százalékos tulajdoni részesedésnek felel meg. Ezért mindössze 10 millió forintot kérnek. Ugyancsak 10 millió forintos irányáron eladó a Takarék Hotel Szolgáltató Kft. 100 százalékos üzletrészcsomagja. Ajánlatot március 4-ig lehet tenni a vagyonelemekre.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tavaly június elsején vonta vissza a takarékszövetkezet működési engedélyét és kezdeményezte a végelszámolását, mert az elvesztette tőkéjét, illetve szavatolótőkéje negatívvá vált. A működéssel kapcsolatban a PSZÁF és több hitelkárosult is feljelentést tett. A hónap végén kiderült, az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) 15 332 betétes részére 33,2 milliárd forintnyi kártalanítási összeget kell kifizetnie a pénzintézet csődje miatt. Az ügyben hét ország polgárai érintettek, 90 százalékuk magánszemély. A takaréknak több mint száz olyan ügyfele volt, akiknek betétje meghaladta az OBA 28,962 millió forintos kártalanítási értékhatárát. Az ő betéteik összege 3,7 milliárd forint. A károsultak között van kilenc önkormányzat és két hitelintézet is.

A takarékszövetkezet teljes biztosított betétállománya (kamat+tőke) 37,7 milliárd forint volt. A PSZÁF augusztusban 27 millió forintnyi bírságot szabott ki a takarékszövetkezet öt volt vezetőjére. Később bejelentették, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) már május vége óta nyomoz különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének alapos gyanúja miatt. Októberben a végelszámolás felszámolásba fordult, mivel a takarék vagyona nem elegendő kötelezettségeinek teljesítésére. November elején az NNI öt embert − köztük a takarékszövetkezet volt elnökét − letartóztatta. (A büntetőeljárást a takarékszövetkezet, illetve annak több vezetője és az Air Control Hungary Találmány- és Szabadalomhasznosító Zrt. szövevényes tulajdonosi és pénzügyi kapcsolataival összefüggésben felmerült visszaélések gyanúja miatt rendelték el.) Az eddigi nyomozás során az is kiderült, hogy a gyanúsítottak egy felszámolás alatt lévő céggel összejátszva egymilliárd forintot utaltak át a pénzintézetnek, majd abból 120 milliót továbbutaltak, később pedig további 200 milliót akartak leemelni a takarékszövetkezet számlájáról. Az már biztos, hogy a takarékszövetkezet vagyonelemei nem nyújtanak fedezetet a hitelezői igények kielégítésére.