Júniusban emelte a GYSEV tőkéjét a magyar kormány: a Sopron-Szombathely és a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalak menti ingatlanok és ingóságok apportálásával tulajdonrésze 951 millió forinttal nőtt, a teljes jegyzett tőke jelenleg 6,76 milliárd forint. A magyar tulajdoni hányad 66,5 százalék, az osztrák állam 28,6, a Strabag SE pedig 4,9 százalékkal rendelkezik a GYSEV-ben - írja az MTI-Eco.


A lap szerint a társaság tulajdonosai közti vitát az robbantotta ki, hogy az osztrák állam a magyar tőkeemelés után nem fizette be a szindikátusi szerződés szerint őt terhelő mintegy félmilliárd forintot.


Egyelőre csak találgatni lehet, hogyan zárul majd a vita, miután a tulajdonosok új szindikátusi szerződés kidolgozása mellett döntöttek. Magyar oldalon azt várják, hogy az osztrák partner teljesíti kötelezettségeit. Ausztria viszont alkudozik és néhány, számára előnyös ponttal szeretné kiegészíteni a dokumentumot. Ezeket azonban a magyar tárgyalók rendre elutasítják, úgy tartják: egyeztetnek, amíg lehet, de ha kell, készek pereskedni is - írja a Népszabadság.