Többnyire képzettséget nem igénylő pozíciókra keresnek nyugdíjas munkavállalókat a cégek - például takarításra, csomagolásra, konyhai kisegítésre, pénztáros munkára - a nyugdíjas szövetkezeteken keresztül.

Szakképzett dolgozókat - például hegesztőt, lakatost vagy bérszámfejtőt - csak elvétve várnak vissza a munka világába, diplomás végzettséget igénylő munkát pedig nem is találni - olvasható a lapban.

Az órabérek nem túl magasak: többnyire bruttó 700-1000 forint körül mozognak. Igaz, a nyugdíjas szövetkezeten keresztül kapott bérből csak a 15 százalékos személyi jövedelem adót vonják le, vagyis a nyugdíjasoknak jobban megéri így munkát vállalni.

A szövetkezetek létrehozását célzó törvényjavaslatot tavasszal benyújtó Kósa Lajos szerint a nyugdíjas szövetkezetekbe belépők száma "fénysebességgel nőhet", és egy év alatt elérheti a 135 ezer főt, hosszabb távon pedig akár a 800 ezer főt. Mindezt a miniszter egy előzetes felmérésre alapozza, amely szerint a nyugdíjasok 40 százalékát érdekelné az időnkénti munkavállalás.

Az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány miatt szükség is volna munkájukra, ám jelenleg mindössze 2890 tagja van a szövetkezeteknek, holott mintegy kétmillió öregségi nyugdíjas előtt áll nyitva a lehetőség, és egy, a parlament előtt lévő törvénymódosítás a korkedvezményes nyugdíjasokat is beengedné a szövetkezetekbe. Az Államkincstár adatai szerint jelenleg 164 ezer ember dolgozik nyugdíj mellett, ám jóval kedvezőtlenebb feltételek mellett, mint a nyugdíjas szövetkezetekben.

A Szulejmán miatt borulhat a műszak?

Nem érzékelünk felfokozott érdeklődést tagjaink részéről a szövetkezeti munkavállalás iránt - mondta Némethné Jankovics Györgyi, a mintegy 130 ezer tagot számláló Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke. Ennek szerinte részben az lehet az oka, hogy tagjaik aktív nyugdíjas életet élnek, így kevesebb idejük van, aki pedig szeretett volna dolgozni, maga is megtalálta már ennek módját. Sokan jelezték azt is, hogy a szövetkezet kifejezés rossz történelmi emlékeket ébreszt bennük - jegyezte meg.

Azzal szintén tisztában kell lenni, hogy a nyugdíjasok más típusú munkavállalók, mint a diákok. Megbízhatóak, átolvassák a szerződés apró betűs részeit is, és nem vállalnak el olyan munkát, amelyet nem tudnak elvégezni. Az időbeosztás szempontjából ugyanakkor rugalmatlanabbak: sokaknak a munkavállalás szempontjából is igazodási pont, hogy mikor megy a Szulejmán a tévében - fogalmazott a NYOSZ elnöke.

A nyugdíjas korosztály az unokák, az orvosi kezelések vagy a hétvégi telek gondozása miatt kevésbé rugalmas munkaidő tekintetében. Az idősebb korosztály számára akár a kapott pénznél is fontosabb, hogy értelmes munkát végezzen és hasznosnak érezze magát; sok nyugdíjas a megbecsülés hiánya miatt mond fel - idézi a Népszava a Zsoldisné Csaposs Noémit, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének társelnökét.