A módosítást az ajánlatkérő Miniszterelnökség közölte a Közbeszerzési Értesítőben.

A keretösszeg megemelését azzal indokolta a Miniszterelnökség, hogy idén február 28. és június 30. között már az idei évre tervezett keretösszeg 52 százaléka lekötésre került a szerződésből, amely jelentősen meghaladta a korábbi évek tapasztalatai alapján tervezettet. Ennek oka valószínűsíthetően a szabályozási környezet nagyfokú megváltozása volt. Kimutatható továbbá, hogy az év utolsó 4 hónapjában lényegesen több közbeszerzési eljárás indult, mint az év többi hónapjában, ezért további 20-22 százalékos növekedés és ehhez igazított keretösszeg emelés indokolt. Jövő évtől bevezetik az elektronikus közbeszerzési rendszert (EKR). Emiatt az év végén az ajánlatkérők jelentős része a régi rendszer alapján indítja el a közbeszerzési eljárását, így az év végén megnövekedett munkateher várható. A szerződés módosítása megfelel a közbeszerzési törvény előírásainak - olvasható az indoklás.

A törvény a szerződés módosítását a következő feltételek együttes teljesülése esetén teszi lehetővé: a módosítást olyan körülmények tették szükségessé, amelyeket az ajánlatkérő kellő gondossággal eljárva nem láthatott előre; a módosítás nem változtatja meg a szerződés általános jellegét; végül pedig az ellenérték növekedése nem haladja meg az eredeti szerződés értékének 50 százalékát.

A Miniszterelnökség közbeszerzési tanácsadásra kiírt tendereit rendre az SBGK Ügyvédi Iroda és az Ész-Ker nyerte meg. Februárban 4 milliárd 995 millió forint keretösszegű megbízáshoz jutottak. Januárban ők nyerték el a Miniszterelnökség 1 milliárd 875 millió forintos közbeszerzési tanácsadási tenderét, az összeg opcionálisan 312 millió forinttal növelhető.

Tavaly júniusban 4,8 milliárdos tender részese volt az Ész-Ker. A három részből álló, az uniós támogatásokhoz kapcsolódó közbeszerzési és jogi tanácsadási feladatot akkor a KFF-2016 Konzorcium nyerte.

Múlt év júliusában pedig egyetlen ajánlattevőként a KÖF 2016 konzorcium (amelynek vezetője az SBGK, tagja pedig az Ész-Ker) nyerte a Miniszterelnökség 669 millió forintos keretösszegű közbeszerzési tanácsadási tenderét.