A bankkártyával rendelkező hazai felnőtt lakosság valamivel több mint fele (56 százaléka) tervez idén nyaralást, közülük minden harmadik nem hagyta az utolsó pillanatra a szervezést, az év első felében már le is foglalta a szállását, vagyis a spórolás első feltételét teljesítette – írja közleményében az OTP Bank.

Az országos reprezentatív kutatás eredményéből az is kiderült, hogy a válaszadók többsége (61 százaléka) az elmúlt két évben belföldön nyaralt, közülük 10-ből 9-en használtak bankkártyát a kiadásaik fedezésére, ami csaknem háromszorosan haladta meg a készpénzes fizetések arányát. A felmérés adatai szerint a férfiak és a 60-on felüli korosztályok képviselői fizettek az átlagosnál gyakrabban hitelkártyával.

„Tapasztalataink szerint ügyfeleink egyre több termékért és szolgáltatásért fizetnek a hitelkártyájukkal. Mindez azt mutatja, hogy egyre többen ismerik fel és fordítják saját hasznukra a hitelkártya tudatos használatával megszerezhető előnyöket. Idén is ügyfeleink igényeire reagálva alakítottuk ki az időszaki extra pénzvisszatérítési kategóriákat, a nyári akciós időszakban ez most az utazás (pl. autóbérlés, repülőjegy, utazási iroda), szállásfoglalás” – közölte Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

A hitelkártya is segíthet a spórolásban

Az is kiderült, hogy a hazai nyaralást tervezők csak szállásra költenének el legfeljebb 100 ezer forintot, összességében pedig maximum 300 ezer forintos kiadással számolnak, jól látható, hogy már néhány százalékos pénzvisszatérítés is érzékelhető megtakarítást eredményez.

Éppen ezért az OTP Bank idén is meghirdette a nyári időszakra jellemzően megnövekedő költések enyhítésére a kamatmentes részletfizetési lehetőséget azoknak az ügyfeleknek, akik a kéthónapos akciós időszakban igényelnek hitelkártyát, illetve a szokásos utazási költésekkel kapcsolatos pénzvisszatérítési kedvezményeket, a már meglévő ügyfelek számára is. Ezzel támogatva a dilemma feloldását.

Egy korábbi kutatás szerint rengeteg magyar vett fel hitelt a nyaralás finanszírozására.