A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az elmúlt napokban többször elhangzott, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) négy magánnyugdíjpénztárnál (mnyp.) is azt állapította meg, hogy befektetéseiknél nem a tagok érdekeit képviselték. A hírbe hozott pénztárak az ING, az Aegon, az AXA és az OTP magánkasszája - tudta meg a Napi Gazdaság. Információink szerint a tagokat ért kár milliárdos nagyságrendű. A legnagyobb (önmagában is az egymilliárd forinthoz közelítő) veszteséget pedig az ING Mnyp. tagjai szenvedhették el.

A PSZÁF korábbi határozatait áttekintve egyébként a kép világosabbá válik. E szerint ugyanis elsősorban nem rossz befektetések, hanem az alkalmazott költségek miatt emelt kifogást a felügyelet, amely úgy tudjuk már be is fejezte ezzel kapcsolatos vizsgálódását és az említett négy kasszán kívül másutt nem talált ilyen (az érintettek által egyébként erősen vitatott) visszaélést. A PSZÁF vizsgálat kizárólag a kétmilliárd forint feletti egyedi értékű instrumentumokra terjedt ki. Szempont volt még, hogy a pénztár az alap jegyeinek hány százalékát vásárolta meg, és mennyire építettek benne diverzifikált portfóliót. Mint a PSZÁF alapelvként lefektette: ha az alap mögött nagyságrendileg 20-nál kevesebb fajta papír van, akkor az valószínűsíthetően egyszerűen és olcsóbban megvehető lett volna közvetlenül is. A felszámítható költségeket pedig (még az összetettebb portfóliók esetében is) jelentősen befolyásolja az is, hogy a pénztár a befektetési jegyek hány százalékát vásárolta maga meg. Több olyan konstrukció is akadt, amelyet teljes egészében maga a kassza jegyzett le.
Előírták, hogy a kasszák mutassák ki április 29-ig az indokolatlan közvetett befektetés által okozott többletköltséget, és azt május 25-ig utalják vissza a pénztártagok számlájára, közben az erre vonatkozó követelést érvényesítve a vagyonkezelővel szemben. Úgy tűnik, ezt határidőre csupán az Aegon tette meg.

Az Aegon - tudtuk meg a kasszánál -  tudomásul vette a felügyelet megállapítását és a kérdéses összeget jóváírta a tagok számláján. Mint hangsúlyozták, a kifogásolt költséglevonás az összvagyonnak töredékét érintette csak. A pénztár szakemberei szerint a probléma abból eredt, hogy a jogszabályok folyamatosan változnak, nem mindig egyértelműen értelmezhetők. Az AXA-nál is úgy látják, hogy a jogszabályok eltérő értelmezése miatt alakulhatott ki nézetkülönbség a PSZÁF és a pénztárak között. Úgy érzékeltük azonban, hogy ők még bíznak abban, hogy a felügyelet végül elfogadja a már elutasított érveiket. A PSZÁF februári határozatának megállapításait az OTP Mnyp. - tudtuk meg a kasszától - is megalapozatlannak tartotta, ezért bírósági felülvizsgálatot is kért annak jogszabálysértő volta miatt. Jogerős döntés - nyomatékosították -még nem született az ügyben. Az ING-nél (ahol egyébként a felügyelet az önkéntes pénztárnál is "túlszámlázást" állapított meg) megkeresésünkre írásban közölték: egyelőre ebben a tárgykörben jelenleg nem nyilatkozunk.

A vitatott alapkezelési díjak:

PénztárDíj (százalék)Érintett alapok száma
AXA1,5-1,85
OTP0,83-2,04
Aegon2,51
NG0,6-1,452

Forrás: PSZÁF-határozatok