Annak ellenére, hogy Budapesten az egyik legolcsóbb Európában mind a villany, mind a gáz, a rezsiköltségek mégis magasak az épületek alacsony energiahatékonysága miatt - áll a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. (MEHI) közleményében.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, 2014. júliusi jelentése a lakossági villamos energia és földgáz átlagárát vizsgálja az Európai Unió 28 fővárosában. Azt vetették össze, mennyire megterhelő az európai átlagfogyasztók számára a villany és gáz árának kigazdálkodása a családi büdzséből.

Annak ellenére, hogy a felmérés szerint Budapesten kifejezetten olcsó az energia, a háztartások kiadása mégis magas európai összehasonlításban.

Ennek fő oka az intézet szerint, hogy az épületek pazarolják az energiát, ezért a további rezsicsökkentéshez elengedhetetlennek nevezik az energiahatékonyság növelését, miután az ország energiafogyasztásának 40 százaléka a lakásokhoz kötődik - áll a közleményben.

Az energiahatékonysági intézet szerint a magyar háztartások fajlagos energiafelhasználása az elsők között vannak az unióban, jelentős részben a huzatos ablakok, szigeteletlen falak, elavult fűtésrendszerek miatt.

A MEHI felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban rendelkezésre álló források - a megszokott kedvezményezeti körön túl - már lakossági energiahatékonysági beruházások támogatására is felhasználhatók.