Stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a Bezenyén nemrég még óriási kaszinóvárost tervező Eurovegas Entertainment & Casino Park Szolgáltató Kft.-t, valamint az Ipari Terület Bezenye Ipari és Kereskedelmi Kft.-t.

A két céget csak idén júliusban nyilvánította fizetésképtelenné a bíróság, jóllehet, a közel két évtizede húzódó projektről már 2014 végén biztosan lehetett tudni, hogy nem lesz belőle semmi. A nemzetgazdasági tárca közlése szerint két éve, december 31-én megszűnt az Eurovegas kaszinó koncessziós szerződése - írta a lap.

Az euró-százmilliós tervekhez képest filléres számlák maradtak kifizetetlenül az utóbbi két évben. Így az Eurovegas adós maradt Bezenyének az évi 62 millió forintos telekadóval Kammerhofer Róbert polgármester elmondása szerint, ami nagy érvágás a 175 milliós összköltségvetésű településnek. Azt, hogy adós maradt-e az államnak a kaszinócég, a júliusban kijelölt felszámoló, az Alexander & Co. Kft. nem közölte. A hitelezői választmányt jövő hétre hívták össze, de annyit tudni, hogy a júniusban leadott mérlegben szereplő 1,7 milliárd forint kötelezettségnél jóval nagyobb összeg kifizetését követelik a hitelezők. A cég eszközei kevesebb mint 400 millió forintot tesznek ki.

A kormányrendeletben máris felbukkant izgalmas elem: a villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési rendeletben az Eurovegas esetében "tervezett villamos erőmű" helyébe "szélerőmű vagy szélerőműpark" került - olvasható a Világgazdaságban.

QP | Quality Placement