Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felújítás, lakáseladás, autócsere, egészségügyi költségek fedezése – csak néhány, azon ügyek közül, melyekkel kapcsolatban gyakran nem egyénileg, hanem családi körben születik döntés. Bár sokan bíznak benne, hogy az ilyen helyzetekben a családi kupaktanács mindig olyan döntést hoz, mellyel mindenki elégedett lesz, ez egy, az OTP Nyugdíjpénztár által készített reprezentatív kutatás szerint nem feltétlenül van így.

A magyarok 43 százaléka ugyanis a családi döntések meghozatalával kapcsolatban úgy nyilatkozott: amellett, hogy igyekeznek olyan döntéseket hozni, melyek minden családtagnak megfelelnek, az anyagi szempontokat azért sokszor figyelembe kell venni.

A válaszadók kevesebb mint ötöde szerint a személyes anyagi helyzete egyáltalán nem befolyásolja a relatív pozícióját a családi döntésekben, s kevesebb mint negyedük tartja magát anyagilag teljesen függetlennek a családjától – mondta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A válaszadók jelentős része a nyugdíjaskori helyzetről is hasonlóképp gondolkodik. Bár a magyar lakosság 45 százaléka szerint a családja nyugdíjasként is megbecsüli majd a véleményét, csaknem minden ötödik megkérdezett úgy vélekedett: ez csak akkor teljesül majd, ha fenn tudja tartani anyagi biztonságát.

Az önrendelkezési szabadság fenntartása szempontjából tehát nyugdíjasként is kulcsfontosságú az anyagi függetlenség megőrzése, amely megfelelő tervezés mellett nem irreális cél. Ennek a tervezési folyamatnak az egyik pillére lehet, hogy aktív dolgozóként, minél hamarabb elkezdünk takarékoskodni önkéntes nyugdíjpénztárban.

A magyarok időskori terveivel kapcsolatban azt kiderült: nyugdíjasként csupán a válaszadók hat százaléka szeretne a családra támaszkodni anyagi kérdésekben, s bár a nemek között ebben a tekintetben nincs különbség, a fővárosban és a megyeszékhelyeken ez az arány csupán két százalék, más településeken viszont nyolc százalék.