A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) támogatja azokat a kormányzati lépéseket, amelyek a gazdasági növekedés, az ország versenyképességének helyreállítása érdekében történnek - mondta Parragh László, az MKIK elnöke kamara küldöttgyűlésén.

A kutatás-fejlesztés-innováció területén nem szabad leállítani a kifizetéseket, mert ezek újraindítása nagyon nehézkes - hívta fel a figyelmet Parragh. Továbbra is úgy érzékelik a vállalkozások, hogy az uniós források nehezen jutnak el hozzájuk.

A kamarai rendszer átalakításával kapcsolatban azt mondta, politikai döntésre van szükség ahhoz, hogy milyen irányba haladjon tovább a folyamat, mert az agrárkamarával kapcsolatban viták vannak. Nem húzódhat tovább a kamarai rendszer átalakítása. Jelenleg két lehetséges változat lehetne: az egyik, hogy a kereskedelmi és iparkamara átalakításáról megszületne a parlamenti döntés, az agrárkamara kérdését pedig később rendeznék, a másik variáció szerint pedig, ha olyan sok közös terület van a kereskedelmi és iparkamara, valamint az agrárkamara között, akkor egy gazdasági kamarát kell létrehozni. Ezekről minél előbb döntést kell hozni, hogy a második félévben létrejöjjön, és 2012 január elsejétől már működjön az új kamarai rendszer - tette hozzá Parragh.

Szóbeli beszámolójában a MKIK elnöke szólt az érdekegyeztetés jelenlegi folyamatáról, amely szerinte nem felel meg az európai modellnek. Nyugat-Európában a társadalom, a tudomány, a gazdaság szereplőit összefogó konzultatív testületben egyeztetnek a kormány képviselőjének jelenlétében. Jelenleg szerinte az érdekegyeztetés Magyarországon a munka világára terjed ki az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, és csak ad hoc jelleggel működik a Gazdasági és Szociális Tanács, a Gazdasági Egyeztető Fórum. Szerinte az érdekegyeztetést át kell alakítani, hogy a párhuzamosságok megszűnjenek, és a folyamat kibővülhessen a társadalom, a gazdaság szereplőivel is.