A Budapest Airport azonnali hatállyal biztonsági ellenőröket alkalmaz az Európai Unió más országaiból, hogy csökkentse a repülőtér és a légitársaságok további kárait és javítson az utasok rendkívül nehéz helyzetén - jelentette be a társaság. A BA kiadott közleménye szerint az uniós ellenőrök rendelkeznek minden EU-s és magyar jogosítvánnyal és várhatóan december 16-án, kedden állnak munkába, feltéve, hogy a sztrájk folytatódik.
A Budapest Airport az ellenőröket határozott idejű munkaszerződéssel alkalmazza egészen addig, amíg azt a forgalmi helyzet megköveteli. Ezzel a lépéssel a BA minimalizálni kívánja a légitársaságokat és utasokat, valamint a magyar gazdaságot ért károkat - fogalmaz a dokumentum.

A lépésre éles hangú közleménnyel válaszoltak a LESZ és az RDSZSZ szakszervezetek. Közleményük szerint tárgyalás helyett az állóháborút választotta a Budapest Airport vezetése. A meghirdetett egyeztetésen ígéretük ellenére sem vettek részt, miközben gyorstalpaló felkészítést tartanak az importált sztrájktörőknek. A reptér német tulajdonosát, a Magyarországon is rendszeresen állami pénzekre pályázó Hochtiefet saját hazájában ezért pellengérre állítanák. A példátlan törvénysértésnek beláthatatlan következményei lehetnek - áll a szakszervezetek közleményében. A dokumentum azt állítja: a vállalat vezetői korábbi határozott ígéretük ellenére sem jelentek meg a ma 11 órára meghirdetett találkozón, a előzetesen egyeztetett kezdési időpontban egy óra haladékot kértek, a szakszervezeti képviselők végül 13 órakor elégelték meg a várakozást.

A szakszervezetek szerint ezekben a percekben képzik ki a Görögországból idevezényelt sztrájktörőket az erre kijelölt felkészítő helyiségben. Amennyiben a BA a magyar sztrájktörők illegális alkalmazását külföldiek bevetésével tetézi, annak beláthatatlan következményei lehetnek, amellyel a vállalat vezetésének számolnia kell. A szakszervezetek jelezték a magyar jog durva megsértésének előkészületeit a Munkaügyi Felügyelet felé, és várják a hatóság lépéseit - fogalmaz a dokumentum.