Többek között a Sziget Fesztivált, a Voltot, a Balaton Soundot megrendező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. tavaly 104 millió forintos bevételt könyvelhetett el a fesztiválozók kártyáján maradt pénzből - írta még július közepén a Világgazdaság az MTI szerint.

A Sziget ezt követően közölte, hogy az idei Volton debütált és jól vizsgázott Sziget-Festipay által üzemeltetett készpénzmentes rendszer új, visszatérítés-számítási algoritmusa. Solti Attila, a Festipay operatív igazgatója azt mondta: "Az új logika bevezetésének oka az volt, hogy megkönnyítsük a látogatóknak az egyenlegük nyomon követését, valamint a karszalagokon maradt egyenleg visszaigénylését".

Ha online, nincs macera

Az idei év újdonsága, hogy megkülönböztetik a helyszíni és az online feltöltéseket a visszatérítés számításakor. A helyszínen feltöltött egyenleg maradványértéke csak a rendezvény helyszínén váltható vissza, ezt a látogatónak személyesen kell igényelnie a feltöltőpontokon a fesztivál nyitva tartása alatt bármikor.

Az online számlára feltöltött összeget azonban a fesztivál után automatikusan visszautalja a rendszer. Az online feltöltés használata mellett a fesztivál applikációban regisztrált látogatók folyamatosan nyomon tudják követni az egyenlegüket. Az újítás bejött a Sziget adatai szerint: az online feltöltések és az érintés nélküli fizetések aránya 40 százalékra nőtt. A karszalagokon maradt egyenlegek pedig drasztikusan csökkent a Volton és a Balaton Soundon egyaránt.