A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) múlt héten vonta vissza az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott, több tízezer kereskedő által megrendelt online pénztárgép engedélyét.

Az Alt Cash a hibát az engedély visszavonása óta azonosította és azt ígéri: még szerdán kijavítja. A könnyen javítható szoftveres probléma a NAV rendszerén keresztül, a már üzembe helyezett készülékeken is orvosolható. A kft. szerint az MKEH-nek több hónappal az engedélyezés után, külső szakértők bevonásával és a forráskód birtokában sikerült biztonsági rést találni a készülékünkön. Mindez nem jelenti azt, hogy a felhasználók is képesek lennének rá.

QP | Quality Placement

A SAM4S NR-300-as pénztárgép engedélyét azért vonták vissza, mert ha szétbontják a készüléket, feltörik a szervizpecsétjét, majd pedig egy PC-hez kötik az Adóügyi Ellenőrző Egységét (AEE), akkor egy apróbb szoftver hiányosság kihasználásával, elképzelhető, hogy lehet olyan nyugtára hasonlító bizonylatot készíteni a segítségével, amelynek nyomtatását nem rögzíti az AEE.

A beavatkozás blokkolja az egységet, ami erről értesítést küld a NAV szervernek, tehát a csak magas szintű műszaki és informatikai tudással végrehajtható és kevés haszonnal kecsegtető támadásnak nyoma marad - fogalmaz  a kft.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-nek megerősítette, hogy az adócsalásra is alkalmasnak vélt pénztárgépek miatt tettek feljelentést, és a rendőrség kedden házkutatásokat tartott a hivatalnál és az Alt Cash telephelyén is. Az ORFK az MTI megkeresésére azt közölte: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés bűntett gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.