Rákay Philip és alkotótársai nagyszabású, történelmi filmet készítenek elő Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról, amelynek bemutatóját a Petőfi-emlékévben, 2023-ban, a költő-forradalmár születésének 200. évfordulójára tervezik. Ha minden jól megy, 2023. március 15-én kerülne a film a mozikba - mondta el a filmtervről Rákay Philip televíziós és kommunikációs szakember az állami M5 tévécsatorna Ez itt a kérdés című műsorában.

Rákay az egyik forgatókönyvírója és kreatív producere A nap munkacímmel futó produkciónak; a forgatókönyv fejlesztésére tavaly összesen 10,1 millió forint támogatást adott a Nemzeti Filmintézet Zrt. (NFI) filmszakmai döntőbizottsága. A nap 24 óra történéseit veszi sorra a magyar forradalom kitörésekor, 1848. március 14. este hét órától március 15. este hét óráig.

A Lumiere Film & TV Kft. által benyújtott forgatókönyv-ötletre a filmszakmai döntőbizottság 2020 márciusában először 3 millió, majd a szkript második változatának elkészítésére júliusban 4 millió, a harmadik változatra szeptemberben 3,1 millió forintot ítélt oda, míg decemberben elfogadta a végső változatot. A produkció a film gyártásra eddig nem kapott állami támogatást - derül ki az NFI pályázati közleményeiből.

Pilvax-cég már van

Filmgyártásra ugyanakkor már létrehoztak egy vállalkozást, 2021 februárjában, Pilvax Film Kft. néven, 3 millió forint jegyzett tőkével a Lumiere Film, valamint Fülöp Péter producer, gyártásvezető (aki többek közt dolgozott hazánkban forgatott nemzetközi filmekben, és az egyik producere volt a tavaly bemutatott, Budapest látványos helyszínein forgatott Pesti balhé című magyar akció-vígjátéknak).

Az NFI oldalán közzétett pályázati adatok szerint A nap forgatókönyvét Kis-Szabó Márk (aki közreműködött a Pesti balhé megírásában is) és Szente Vajk színész-műsorvezető jegyzi, a társíró Rákay Philip, a producerek a Lumiere Film ügyvezetője Csincsi Zoltán, valamint Kriskó László. A film producereivel Rákay műsorvezetőként már az állami tévé Szabadság tér 89 és Szabadság tér 56 című múltidéző sorozatainak elkészítésében is együtt dolgozott. (Csincsi operatőr-producerként és Kriskó rendező-producerként több közös közmédiás műsort és filmet készített, közös cégük is van.)

Látványos produkciót terveznek

A Petőfi-film megvalósítása előtt az utolsó zöld lámpák még nem gyulladtak ki - mondta Rákay az M5 műsorában. A produkció finanszírozása és költségvetése nem került szóba a tévéműsorban, de az kiderült a beszélgetésből, hogy egy látványosan fényképezett, nagyszabású tömegjeleneteket, korhű jelmezeket és díszleteket használó, történelmi filmet terveznek az alkotók. "Olyan látványvilágot kell teremteni, amihez a mai ember szeme szokva van, és amit ezek a hősök bőven megérdemelnének" - véli Rákay.

A műsorvezető kérdésére, hogy "lesz-e egy jó kis netflixes, hollywoodi, izgalmas, mindemellett egy sok vitát kiváltó produkció", a filmíró azt felelte, hogy ha rajtuk múlik, akkor lesz, most is ezen dolgoznak egy kreatív stábbal. Kiváló magyar filmesek vannak Magyarországon, akik a legnagyobb amerikai és angol produkciókban dolgoznak, de nincsen könnyű dolguk a Petőfi-film alkotóinak, mert egy magyar film, akár egy nagy történelmi magyar film költségvetése is csak századannyi lehet, mint egy hasonló amerikai produkcióé, ezért bíznak a magyar leleményben és kreativitásban, és abban, hogy a külföldi szuperprodukcióknál dolgozók ebben a filmben akár szívügyből is részt vesznek. Persze ez nem jelenti azt, hogy ingyen kellene dolgozniuk - tette hozzá Rákay.

Nehezen viseli, hogy nincsenek minőségi történelmi filmek

Rákay, Kis-Szabó és Szente egy újabb forgatókönyvtervét fogadta el idén januárban és adott annak fejlesztésére 4 millió forintot az NFI filmszakmai döntőbizottsága, Aranybulla címmel (az 1222-ben kiadott Aranybulla a nemesség és a király jogait, illetve kötelezettségeit rögzítette évszázadokra). A pályázó a Hábermann Jenő producer vezette Film-Art Kft. volt. Az Aranybulla 800. évfordulójára készült forgatókönyv-ötlet támogatása még messze nem garancia arra, hogy valaha film is lesz belőle - írta Rákay februárban a Facebook-oldalán."Nem vertem eddig nagydobra, de évek óta történelmi sorozatok és mozifilmek forgatókönyvein, ötletein dolgozom, kiváló kollégáimmal, barátaimmal együtt. Mert jó ideje nehezen viselem, hogy a magyar történelem legszebb fejezetei, legtanulságosabb epizódjai, legnagyobb hősei és hőstettei, vagy akár kudarcai nincsenek minőségi módon, izgalmasan, fogyaszthatóan, de nem felszínesen, filmekben, sorozatokban elmesélve.Az Aranybulla története csupán egy a feldolgozandó 'adósságok' közül, de hosszan sorolhatnám, mi minden van még a tarsolyunkban. Ahogy - tudomásom szerint - sok más kiváló magyar producer és forgatókönyvíró is jobbnál jobb filmtervekkel pályázik. Hamarosan megéljük majd, hogy nem csak a Kőszívű ember fiait meg az Egri csillagokat lehet előhúzni, amikor a legfiatalabbaknak magyar történelmi filmet szeretnénk mutatni. Amióta ugyanis Káel Csaba vezeti a Nemzeti Filmintézetet, végre komoly nyitottság és megalapozott szakmai háttér segíti az ilyesfajta, identitás- és nemzeterősítő filmes törekvéseket, amelyeknek nem is olyan sokára kézzelfogható, látható eredményei is lesznek" - írta Rákay a Facebook-oldalán.

Példát mutatnak

Olyan látványos történelmi filmet terveznek, amelyben méltóképpen be tudnak mutatni egy olyan embert, aki népvezér, fáklyavivő volt, példát mutatott sokaknak, és e mellett a 26 éve alatt egy páratlan életművet is letett az asztalra, ezer költeménnyel. Egy olyan embert mutatnak be "aki - mint a klasszikus történelmi alakok - ebben a mai furcsa, kizökkent időben is tud valamit üzenni hazáról, patriotizmusról, hazaszeretetről, a feltétel nélküli és érdek nélküli feláldozásáról akár a saját életének is egy magasabb rendű ügy oltárán" - mondta Rákay. Mindezt nem dagályosan tennék, hanem szerethető formában; "a végén az ember úgy jöjjön ki a moziból, hogy helyenként a könnyeit nyeli, helyenként jól szórakozik" - tette hozzá a filmíró.

Forgatókönyvíró társaival együtt sokat küszködtek azzal, hogy milyen karakterként ábrázolják a márciusi ifjakat, de abban biztos voltak, hogy huszonéves fiatalokról van szó - mint Jókai Mór, Bulyovszky Gyula, Sükey Károly, Irinyi József, Vasvári Pál és Petőfi -, akik szerették az életet, szerették a lányokat, zrikálták egymást, éltek, de voltak pillanatok, amikor azt tudták mondani, hogy a hazáért bármit, akár az életet is odadobják, és az élére állnak valaminek, aminek nem lehetett tudni akkor még, hogy mi lesz a vége. Nem szobortalapzaton álló, érinthetetlen történelmi hősöket fogunk látni, dagályosabbnál dagályosabb jelenetekben, hanem fiatalokat - mondta Rákay, de hozzátette azt is, hogy a történelmi karaktereket nem akarták deheroizálni, ők továbbra is piedesztálon állnak, de nem az érinthetetlen kategóriában, hanem a szerethető hősökében, akik talán mi is szeretnénk lenni.

A projekt még nem tart a szereplőválogatásnál, így nem tudni, ki alakítja Petőfit, de az író-kreatív producer szerint a színész kiválasztásakor és a forradalmár-költő megjelenítésekor nem lehet elvonatkoztatni a költőről fennmaradt egyetlen dagerrotípiától és a mindannyiunkban élő Petőfi-képtől sem.

Az NFI filmszakmai döntőbizottságának tagjai

- A döntőbizottság elnöke a közgazdász végzettségű Pál Ákos Bertalan, az NFI Zrt. 2019 szeptemberében kinevezett vezérigazgatója, aki korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. munkatársaként "felügyelte a filmalap tevékenységét".
- Káel Csaba filmipari kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója, a Bánk bán operafilm rendezője
- Pesti Ákos filmes gyártásvezető, reklámfilmrendező
- Kálmán András jogász, szerzői jogi és filmforgalmazási szakember, 2015-ig a Mafilm Audio Kft. ügyvezetője
- Fonyódi Tibor sci-fi író, az állami tévé Tűzvonalban, Hacktion és Géniusz, az alkimista sorozatainak forgatókönyvírója
- póttag: Lukácsy György esztéta, az állami tévé "filmes szakértője", a Nemzeti Színház irodalmi munkatársa, a Heti Válasz volt filmkritikusa

Titkosrendőr vet gáncsot Petőfiéknek

A filmben sok kitalált részlet lesz, de persze nem változtatnak a történelmen, eljutnak az események A-ból B-be, ahogy a történelemkönyvekben meg van írva - nyugtatta meg a hallgatóságot Rákay, aki szerint olyan fiktív kis kacskaringókat írtak bele a filmbe, amelyek még szerethetőbbé, még izgalmasabbá és kalandosabbá tehetik azt a márciusi napot.

Egyfelől igyekeztek szigorúan ragaszkodni a történelmi hűséghez, a díszletek, jelmezek és használati tárgyak megtervezésekor is, még azt is komolyan veszik, hogy a Pilvax kávéház mellett kettővel milyen üzletek és üzletfelirat voltak - mondta Rákay. Másfelől viszont filmes szempontból több feszültség kell egy történelmi kalandfilmhez, mint ahogy a történelemkönyvek szerint lezajlottak a március 15-ei események egymás után. (Az ifjak a Pilvaxba, majd az egyetemekre mentek, kinyomtatták a Nemzeti dalt, a tömeg a Nemzeti Múzeumnál gyűlést tartott, majd a Városházára mentek, hogy elfogadtassák a 12 pontot a városi tanáccsal, majd Budára a helytartótanács épületéhez és Táncsics Mihály börtönéhez, este pedig a Nemzeti Színházba.)

Az alkotók ezért kitaláltak egy olyan történetszálat, amelyben egy titkosrendőr egy szürke zónában mozgó csapattal együtt azon dolgozik egész nap, hogy elvágja Petőfiék útját - megakadályozza például a Nemzeti dal kinyomtatását, a tömeg összeverődést a Nemzeti Múzeumnál -, megpróbálnak előttük járni és kivonni a forgalomból Petőfit és társait - mondta filmíró. A forgatókönyvükbe belekerült az is, hogy a forradalom estéjén Petőfi nem Jókaival és társaival ünnepel a Nemzeti Színház Bánk bán előadásán, hanem Szendrey Júliával a szerelmet ünnepeli, ami után 9 hónappal, 1848 decemberében megszületik Petőfi Zoltán. Nem tudjuk, hogy így volt-e, de így is történhetett volna - árult el részleteket a fikciós szálról Rákay.

Rákay visszatért a közéletbe

Rákay Philip tévés-rádiós műsorvezető, a Fidesz gyűlések egykori házigazdája, az állami tévé M1-es (akkor még nem hír-) csatornáért felelős vezérigazgató-helyettese is volt, aki az elmúlt években saját cégeiben dolgozott, amelyek szép nyereséget termeltek.

A médiaszakember tavaly szeptemberben azonban visszatért a közéletbe, mert "elege lett abból, hogy a közösségi médiában ömlik az arcára a balliberális, momentumos agymosás", ami úgy lehetséges szerinte, hogy "a liberális hálózat műhelyeit a külföldről pénzelt NGO-k már vagy tíz éve képzik, elárasztva a netet balos propagandával". Ő viszont tenni akar ez ellen, ezért elindította a Megafon Központ segítségével a közösségi médiás oldalát, a "patrióta értékrend" közvetítésére. (Naponta posztol, videókat is gyárt, a kedvenc témája Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára.)

Két év alatt 400 milliós osztalék

A Céginfo.hu adatai szerint Rákay 2016 novembere óta igazgatósági tag a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél; a ménesbirtok és tangazdaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért Lázár János volt miniszter, hódmezővásárhelyi fideszes képviselő kormánybiztosként felel.

Rákay 2018 októbere óta többségi tulajdonosa a hódmezővásárhelyi székhelyű Dél-alföldi Média Centrum Kft.-nek (jelenleg az üzletrészek 69 százalékának), amely Rádió7 néven rádiós műsorszolgáltatással foglalkozik Hódmezővásárhely és Makó környékén. A mérlegadatok szerint jót tett a rádiós vállalkozásnak a médiaszakember megjelenése, ugyanis a 2018-as 93 milliós forgalmat 2019-re 165 millióra tornászták fel, az ötmilliós veszteséget 10 milliós nyereségre fordították (amiből osztalékelőlegként 5 milliót kifizettek a cég két tulajdonosának). A kft. egyik ügyvezetője Göbl Vilmos, aki korábban Lázár János sajtós munkatársaként volt ismert.

Norton Consulting Zrt.-adatok (M Ft)
Megnevezés
2017. szept.-dec.20182019
Értékesítés nettó árbevétele17,3818,0616,3
Üzleti eredmény0,4631,0441,7
Adózás előtti eredmény0,4620,2435,3
Adófizetési kötelezettség0,0318,117,7
Adózott eredmény0,3602,1417,6
Saját tőke1,6607,4725,0
Jóváhagyott osztalék0300,0100,0
Forrás: Céginfo.hu

A Norton Consulting Zrt. nevű tanácsadó cégét 2017 szeptemberében alapította, amely már a következő évben 818 millió, 2019-ben pedig 616 millió forint nettó árbevételt ért el. A két évben összesen 1 milliárd 19 millió forint adózott eredményt termeltek, amiből a tulajdonos Rákaynak 400 milliót kifizettek osztalékként (ami után a jogosultnak adózni kell). A vállalkozásnak jelenleg két bejelentett alkalmazottja van.

A Norton Consulting az egyik tulajdonosa 2019 októbere óta a 66 milliós jegyzett tőkéjű, hegymagasi székhelyű Tarányi Nonprofit Kft.-nek, amely üzemelteti a tavaly nyáron felújítást követően megnyitott Tarányi-présházat, amely étterem és rendezvényhelyszín a Szent György-hegyen.

Tavaly áprilisban került a Norton Consulting birtokába a 135 millió forint jegyzett tőkéjű Ranolder Villa 1864 Kft., amely a tulajdonosa a badacsonytomaji, felújításra váró, 19. századi Ranolder villának. "Szeretnénk megmenteni - az utolsó utáni pillanatban - azt a közös kulturális kincset, amelyet Ranolder püspök atya hagyott az utókorra." "Ebben a pillanatban én vagyok az egyetlen, aki meg akarja menteni és eredeti pompájában tündöklő, klasszicista villaként szeretné helyreállítani a Ranolder villát" - közölte az épület felújításával kapcsolatban 2020 novemberében Rákay Philip a Balatontipp.hu portállal.

A Megafon támogat

A Megafon Digitális Inkubátor Központ Kft.-t Kovács István Gergely, az Alapjogokért Központ stratégia igazgatója hozta létre 2020 májusában, azért mert szerinte a "közösségi médiát elözönlő balliberális tartalmak" ellenében fel kell erősíteni a nemzeti hangokat, Magyarország jövőéért dúló harc ugyanis a neten dől majd el. A hozzájuk jelentkező "nemzeti hangoknak" képzéssel, közösségépítéssel és a Facebook-oldaluk elérésének növelésében tudnak segítséget adni. A Megafon "támogatott partnere" Rákay Philip is.