A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A debreceni önkormányzat új közbeszerzési eljárást írt ki a városi villamos járművek beszerzésére, miután az elsőt eredménytelennek nyilvánította. A pályázók ugyanis a beszerzésre előzetesen becsült nettó 8,46 milliárd forintos értéken jócskán túllőttek. A Stadler Pankow és a spanyol CAF ugyanis 400 forintos euróval számolt a pályázat beadásakor - tudta meg lapunk a városházán. Azonban egyéb okok miatt is érvénytelennek bizonyultak a pályázatok: több műszaki és adminisztratív feltételt nem tudott teljesíteni a két vállalat és a hiánypótlási felhívás után sem tudtak megfelelni a követelményeknek.

Az árfolyamkockázatok kiszűrése érdekében az új kiírásban már euróban szerepel a beszerzés becsült értéke, amely 34,1 millió euró - ezen kívül más módosítást nem tartalmaz a második tender. A nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határideje augusztus 19-e.

Az önkormányzat legalább 18 azonos típusú, 70 százalékban alacsony padlós, normál nyomtávolságú, légkondicionált, csuklós villamost, valamint a karbantartásukhoz szükséges eszközöket és alkatrészeket kíván vásárolni. A beruházás a Közlekedés operatív program keretében 76 százalékban uniós, 14 százalékban állami támogatásból valósul meg, a maradék részt pedig Debrecen állja. A pénzügyi hozzájárulások aránya nem változott az árfolyammozgás hatására. A járműbeszerzés mintegy négy hónapot csúszik, de a villamosközlekedés-fejlesztési projekt 2012-es határidejét nem érinti. Korábban a szegedi beszerzés során is hasonló problémák merültek fel (Napi, 2009. június 25.), amit szintén az euróban megadott árral oldotta meg.