Eredetileg augusztus 5-én járt volna le a határidő, hogy soron kívül diktálhassák be a mérőóraállásokat a fogyasztók, hogy ne a szolgáltató állapítsa meg, vagy becsülje meg a fogyasztást a havi időszakra, hanem hogy a tényleges fogyasztás után kelljen fizetni a gáz- és villanyárakat. A határidőt viszont kitolták augusztus 15-ig, így hétfő éjjelig lehet diktálni – figyelmeztet az mfor.hu.

A rezsicsökkentés részleges kivezetéséről még júliusban döntött a kormány, ennek értelmében a havi átlagfogyasztásig marad csak a támogatott ár a villany- és a földgáz esetében. A limit a gáznál 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havi fogyasztásnak felel meg.

Ezen szintek felett lakossági piaci árat kell fizetni, amelyet rendszeresen felülvizsgál majd a kormány, ami a villanynál a normál tarifában 70,10 forint, az éjszakai áram esetében 23,1 forint lesz a fogyasztási korlát alatt, felette 62,9 forint,

A mostani bediktálás könnyebbé, tisztábbá teheti a rezsiszámításokat, hiszen augusztustól életbe léptek az új rezsiszabályok. Azok is jobban járhatnak, akiknek eddig 12 hónapra elosztott – a köznyelvben átalány – alapú becsült elszámolásuk volt.

Ha valaki augusztus 15-e éjfélig nem küldi el az aktuális mérőóraállását, nem érheti hátrány, ebben az esetben becsült érték alapján a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott energia mennyiségét külön soron tüntetik fel a számlán – írja az MVM.

A mérőórák állását online is lehet rögzíteni: a gázóra esetében regisztráció sem kell, a villanyóraállás rögzítéséhez az MVM Next oldalán kell ezt megtenni.