A gyógyszertárak helyzete 2006 óta folyamatosan romlik, a patikák a fokozódó verseny és a csökkenő árréstömeg szorításában tavaly már hétmilliárd forint lejárt tartozást halmoztak fel, ami több mint kétszerese a két évvel korábbinak.

Ha egy ilyen helyzetben a patikákkal szemben a nagykereskedő keményebben lép fel az adósságok behajtása kapcsán, akkor a gyógyszerészi egzisztencia, és - ha ez kistelepülésen történik - az ellátás biztonsága is veszélybe kerül - mondta Hankó Zoltán, az MGYK alelnöke.

A kamara fontosnak tartja a likviditás javítását célzó korrekciót. A kormány nemrég eltörölte a kis forgalmú gyógyszertárak kamatmenteselőleg-támogatását, aminek visszaállítása néhány száz millió forintot igényelne, de csak 200-300 gyógyszertár likviditását tudná segíteni. Rendszerszintű megoldás lehetne a patikák és az OEP közötti elszámolás online alapra helyezése, a jelenleg heti elszámolás helyett rövidebb elszámolási ciklus alkalmazása.

Minden olyan intézkedés, amely a nagykereskedők vagy a gyógyszergyárak helyzetét olyan területen nehezíti, ami a nagykereskedőkkel szembeni fizetési törlesztés szigorításához vezethet, a patikákon fog lecsapódni, tovább rontva a lejárt kintlévőségek arányát - mondják a gyógyszerészkamaránál.
QP | Quality Placement