Érdemes mindenkinek átnézni a biztosítójától kapott jövő évre szóló ajánlatot, mert van olyan biztosító, amely nagyon magas áron kínálja jövő évi kötelező biztosítását, hogy így árazza ki magát a piacról.

Azoknak az autósoknak, akiknek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésük január 1-jei évfordulós, és a biztosítóváltás mellett döntenek, két nagyon fontos dátumra kell odafigyelniük - figyelmeztetett Gilyén Ágnes.

Az egyik a december 1-je: csütörtökig kell beérkezniük a felmondásuknak a jelenlegi biztosítóhoz írásban. Amennyiben ezt a felmondást megtették, akkor ezután még egy hónapjuk van arra - december végéig -, hogy megkössék a jövő évre szóló kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésüket az új választott biztosítóval - emlékeztetett a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs osztályvezetője.

Általában az a jellemző, hogy aki biztosításközvetítőn, alkuszcégen keresztül köt biztosítást, az általában a felmondással egy időben a másik biztosítónál megköti a biztosítását. Aki viszont egyénileg, honlapokon tájékozódik - ilyen például a Mabisz díjnavigátora, ahol fel van tüntetve az összes lehetőség és az összes kedvezmény -, előfordul, hogy felmondja a határidőig a biztosítását, és decemberben valamikor megköti az új biztosítóval a szerződését.

Akad olyan biztosító, amelyik idén olyan magas árakat állapít meg a különböző díjosztályokban, amellyel lényegében azt üzeni, hogy ne kössenek nála biztosítást, és ezzel kiárazza magát a piacról.

Üdvözölendő jogszabályi kitétel, hogy minden szerződőnek írásban legkésőbb a biztosítási évforduló előtt 50 nappal meg kell kapnia a következő évre megajánlott díjat egy díjértesítőben - tette hozzá Gilyén Ágnes. Mindenképpen tájékoztatni kell az ügyfeleket arról, hogy milyen díjjal számolhatnak a következő évben, illetve felhívják a figyelmét arra, hogy közeledik a kötelező-biztosítási évfordulója.

Véleménye szerint ha valaki egy picit is odafigyel, akkor nem fordulhat az elő, hogy elsikkad ez a fontos évforduló.