Minden ballagás elengedhetetlen kelléke a virágcsokor, amiből az iskolájuk folyosóin vándorló diákok igen szép mennyiséget gyűjtenek be barangolásuk végére – legalábbis így volt ez hajdanában. Manapság már-már luxuscikké vált a virág – állítják virágboltosok, a kereslet sok helyen jelentősen visszaesett, s ezen még az idei ballagás–anyák napja hétvége sem javít sokat. A soproni ECS Kft. Üzletvezetője, Holczhauser András arra számít, hogy a négy általa irányított üzletben 10 százalékkal csökken a kereslet az idei ballagás előtt a tavalyihoz képest. Az öt évvel ezelőttihez viszonyítva számottevő visszaesést tapasztaltak már az elmúlt években is. A csokrok 70 százaléka előrendelésben kel el, de persze sokan hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást, az átlagárak – részben a külföldi beszállítók áremelése miatt – ilyenkor 1600–2100 forintról 2500-ra kúsznak fel. A dán és holland termelők áremelése a cég profitjára sincs jó hatással. A budapesti 11. kerületben lévő Kincsemkert virágbolt tapasztalatai szerint az utolsó pillanatban, a ballagás előtti pénteken vagy szombat reggel azért minding megugrik a vásárlási kedv. Ilyenkor éppúgy keresettek az egyszerű, 1000 forintos, egy szál virágok, mint a 3000–5000 forintos csokrok. Minden évben akad egy-egy vevő akinek 100 ezer forintja van ballagó gyermeke (szerelme?) megajándékozására.

Maci a lufiban

Az utóbbi évek lufidivatjának centrumában a léggömbbe csomagolt ajándékok vannak. Az ékszerek, plüssállatkák, kis macik egyéb ajándékok elhelyezése szakmunka, amire a lufisok szívesen vállalkoznak. Egy-egy ilyen spéci ajándék ára például a lufirendeles.hu-n 2500 forint, és minimum 45 centis léggömböt kell elképzelni, mert ennél kisebb nem jó erre a célra. Aki ebben az ajándéktípusban gondolkodik, az jó ha tudja, hogy a kicsi lufikba nem lehet héliumot tölteni – amitől, ugye, repül a léggömb –, a 30 centisekbe azonban már igen, így azok alkalmasak a szép nagy luficsokrok előállítására. Ilyeneket keresnek iskolák vagy osztályok, általában olyan számban, hogy minden ballagónak jusson egy-egy lufi. A tömeglufi darabja 280-350 forint. A lufirendeles.hu-n a forgalom érezhető növekedését tapasztalják az idei ballagás előtt, az előző évekkel összehasonlítva nagyjából hasonló érdeklődést vártak a nagy nap előtti héten.

Másfélszeres ékszerárak

Az ékszerészek a virágosokhoz hasonló helyzetben vannak: termékeik egyre inkább luxuscikknek minősülnek, s ezért csökken irántuk a kereslet. Mint a budapesti Splendor ötvösműhelytől megtudtuk a tavalyi brutális aranyár-emelkedés 25-30 százalékkal hajtotta fel az ékszerek árát, amire még egyéb költségek és az infláció is rárakódott, így átlag 50 százalékos drágulással kell annak számolnia, akinek nem tavaly ballagott, hanem idén ballag a gyereke (vagy egy évvel halogatta a házasságát). A piac alsóbb részét, a tömegtermékeket erősebben sújtja a drágulás, e szegmens vevői érzékenyebbek az árak növekedésére, ezért ott jobban csökken a forgalom, mint az egyedi termékeket kínáló boltokban. A Splendor az utóbbi részpiacon tevékenykedik, ám éppen emiatt a ballagás csak kismértékben érinti az üzletüket. Idén 2-3 három vevő rendelt 50 ezer forintos ékszert náluk. Jellemző egyébként, hogy láncokat keresnek ilyenkor a vevők, akik közül sok az utolsó pillanatban dönt a vásárlásról. Ez utóbbi szokásra számít az EUjewel.com vezetője, Blamer Attila. Internetes áruházként olcsóbban tudják adni portékáikat, mint a hagyományos boltok. Tízezer forintos gyémántgyűrűik megfelelői akár kétszer ennyibe is kerülhetnek a plazákban lévő boltokban - mondja Blamer.

Üvegbe égetett osztálytabló

Jobban megy a gravírozóknak: a több üzletközpontban és a világhálón is elérhető Gravír Expressznél például kétszeres forgalomnövekedést tapasztaltak a ballagás előtt. A május 1-je miatti négynapos ünnep is intenzívebbé tette a munkájukat, de ettől függetlenül is pluszkollégákat kellett felvenniük, hogy lépést tartsanak a megrendelésekkel. A kereslet nagyobb része, mintegy kétharmada a 3000–6000 forint értékű egyedi gravírozott ajándéktárgyak – főként tollak – iránt mutatkozik, a maradék egyharmadba a 20 ezer forint körüli árú különleges ajándékok tartoznak. Ezen belül is kiemelkednek az üvegre gravírozott, kétdimenziós fotók, elsősorban osztálytablók. Iskolák, osztályok többdarabos vásárlása esetén árengedmény érhető el. A megrendelések egy része elintézhető az interneten keresztül, de ha például valaki maga hozza az üveget, amire gravíroztatni akar, azt meg kell mutatni az egyik boltban, mert csak így dönthető el, miként lehet megmunkálni. A vevők általában tudják milyen feliratot akarnak, ám az ajándék típusának kiválasztásában már rászorulnak az eladók segítségére.

Szó, szó, szó

Igencsak egyedi ajánlattal szolgál a két éve működő Toll-Nok szerzői iroda, amelynek segítségével személyre szabott köszöntőkkel, versekkel lephetik meg szeretteiket a megrendelők. Csabai Réka kreatív referenstől megtudtuk, hogy munkájuk kiindulópontja a felköszöntendő személyről kapott információ. Minél személyesebb, egyedibb ez – ballagás esetén például felelevenítheti a középiskolában töltött négy év emlékezetes eseményeit –, annál konkrétabban szólhat a köszöntő vagy a vers csak annak, akinek szánják. A szöveg tartalmazhatja akár az illető tipikus szófordulatait vagy azokat a mondatokat, amelyeket legkedvesebb tanáraitól, szüleitől kap útravalóul. A munka természete, minden egyes feladat egyszerisége miatt nehéz meghatározni, mennyi időre van szükség egy-egy köszöntő elkészítéséhez – előfordul, hogy egy óra alatt megszületik a mű, de lehet, hogy egy hetet is igénybe vesz a munka, és a szövegírók közben többször újra konzultálnak a megrendelővel. A Toll-Nok életében nincsenek szezonális ingadozások, mivel névnapokra, születésnapokra, esküvőkre minden hónapban írnak köszöntőket, verseket, és céges bemutatkozókra szóló megrendeléseik is folyamatosan érkeznek.

Diplomás plüssállatkák

Nagyon szeretik a plüssállatkákat is a ballagási ajándékot keresők – derült ki az általunk megkérdezett két bolt eladóinak beszámolójából. A Happy Boxnál és a Bakó ajándékboltban egyaránt a diplomakiosztós ruhába bújtatott játékok iránt mutatkozik a legerősebb kereslet. Az előbbi üzlet ilyen macijai 2000–4000 ezer forintba kerülnek, amiért 15 centis apróságok kaphatók. Az utóbbiban 1500–2000 forintról indulnak a végzős diákot formázó plüssállatkák, s itt vállalják, hogy a vevő által kiválasztott kis kedvencet felöltöztetik ballagónak. Mindkét helyen megnő a kereslet ilyenkor a nagyobb állatok iránt is, 60-80 centis macik, csacsik, zsiráfok stb. akár 20 ezer forintba is kerülhetnek, de akinek bírja a pénztárcája, az 40 ezret is otthagyhat a boltban egy aranyos plüssállatért. A Bakó üzletében kiegyenlített a kereslet a kisebb és nagyobb kedvencek iránt, bár azt tapasztalják, hogy az elmúlt évekhez képest kevesebb pénze maradt az embereknek plüssállatokra. A Happy Box ballagási forgalma a húsvétival hasonlítható össze, a karácsonyi vagy a Valentin-napi érdeklődés sokkal nagyobb.

Ballagó rongybaba – a kíírály

Végül e sorok írójának kedvence a ballagó rongybaba, amit a megajándékozott fényképe alapján készít el Roskó (GajaBaba) Anikó. A szakember készít kisebb és nagyobb babákat, ám mint megtudtuk tőle, ballagásra általában a 40 centis, 5000 forintba kerülő Leho babákat rendelik meg az ajándékozók, mert ezekben nincsenek drótok, s így könnyű a ballagó kezébe nyomni őket a nagy körmenet közben. Mivel ezek egyszerűbb játékok – orruk például nem módosítható –, ezért a babakészítő olyan jellegzetességekkel tudja őket egyedivé tenni, mint a megajándékozott hajviseletének, fülbevalójának, szájformájának babás megformálása. A kétéves vállalkozás idén 30-40 százalékkal több megrendelést kap mint tavaly, ám itt nem tömeggyártásról van szó, ezért egy-két hetet mindenképpen sorban kell állniuk a vevőknek.