A legutóbbi bankválasztását a megkérdezettek jelentős része személyes ajánlások alapján tette meg, míg a második legfontosabb szempont a fiókhálózat mérete volt: a lakosság jelentős része még mindig fontosnak tartja, hogy a kiválasztott bankjának legyen fiókja a lakóhelye közelében - derül ki a TakarékBank és a Xallis Consulting közelmúltban elvégzett, országos, reprezentatív adatfelvételen alapuló elemzéséből. A harmadik legfontosabb szempont a saját ATM-ek száma volt, amelyet a megkérdezettek egyötöde tartott meghatározónak.

A felmérés adataiból kitűnik, hogy a saját ATM hálózat nagysága főként a 18-34 év közötti korosztály számára, illetve a nagycsaládosok számára kiemelten fontos tényező.

A sok helyen elérhető saját ATM-hálózatot a válaszadók azért tartják fontosnak, mert a legtöbb pénzintézet bankkártyájával saját automatából jóval olcsóbban lehet készpénzhez jutni, mint idegen ATM-ből. A készpénzfelvétel díjának szerepe tehát jelentősen befolyásolja az ügyfelek elégedettségét.

A takarékszövetkezeti ügyfelek az elmúlt időszakban fele olyan gyakorisággal vettek fel készpénzt, mint a piaci átlag. Ez két tényezővel magyarázható: egyrészt a takarékszövetkezeti ügyfelek jelentős része a lakhelye közvetlen közelében található bankfiókot keresi fel rendszeresen, másrészt sokuk számára nem egyértelmű, hogy a takarékszövetkezeti integrációhoz tartozó valamennyi ATM-et kedvezményesen, saját automataként tudja igénybe venni - mondta Egerszegi Ádám, a Takarékbank takarékszövetkezeti üzletágának igazgatója.