A korlátozások ellenére a baranyai piacok működhetnek, és a sokak által kedvelt szigetvári paradicsom is kapható már néhány napja - írja a bama.hu, amelynek újságírója ellátogatott a szegedi székhelyű Szeszico Kft. kertészetének szigetvári üvegházaiba, ahol magas színvonalú technológiával és megfelelő klíma és páratartalom mellett termesztik az országos hírű paradicsomot.

A szigetvári paradicsom az év kilenc hónapjában kapható, március elejétől egészen november végéig. Most, az induláskor 250 ládányi zöldséget szednek a dolgozók, egy láda 10 kiló paradicsomot tartalmaz.

A megtermelt zöldség felét Baranya, Tolna és Somogy megyéből vásárolják fel a kereskedők, a viszonteladók és a nagybani piacok, a másik fele a budapesti piacra, nyáron esetenként a Balatonra kerül - mondta a lapnak Illés Gábor telepvezető.

A kertészetben holland hidrokultúrás módszerrel termelnek, ennek a lényege, hogy a térségben található termálvízzel fűtött üvegházakban nevelik fel a növényeket, biológiai növényvédelmet alkalmaznak, ennek köszönhetően kemikáliáktól mentes az általuk megtermelt paradicsom. A termelés segítői a rovarok, a ragadozó poloskák, atkák, fürkészdarazsak falják fel a kártevőket. A hidrokultúrás termesztést Magyarországon az elsők között meghonosító Szeszico üzeme négyzetméterenként csaknem 50 kilogramm paradicsomot termel - olvasható a cikkben.