A hétfő este megjelent Magyar Közlöny tartalmazza azt a kormányrendeletet, amely kiegészíti a légiirányítókkal a sztrájktörvénynek azt a részét, amely azokat a szervezeteket tartalmazza, amelyeknél nem lehet sztrájkolni.

Eddig a törvény így szólt: "Nincs helye sztrájknak az igazságszolgáltatási szerveknél, a Magyar Honvédségnél, a rendvédelmi, rendészeti szerveknél és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál. Az államigazgatási szerveknél a Kormány és az érintett szakszervezetek megállapodásában rögzített sajátos szabályok mellett gyakorolható a sztrájk joga, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál pénzügyőri munkakört betöltő foglalkoztatottak nem jogosultak a sztrájkjog gyakorlására."  A kiegészítés pedig így hangzik: "nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél."

A rendelet kedden lépett hatályba és a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig tart.

A Napi.hu - a Magyar Nemzet információjára hivatkozva - hétfőn írt arról, hogy három éve zajlanak az egyeztetések a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között. Kettővel egyez­ségre jutottak, a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezetével (CMLISZ) a bértárgyalások nem hoztak eredményt, ezért akár már kedden beszüntethetik a munkát. A HungaroControl 15 százalékos béremelést ajánlott a dolgozóknak, azonban a szakszervezet ezt kevesellte.