A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az I. kohó január 20-án állt le és a D.V. Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség által közöltek szerint a főrészvényes egyelőre nem határozott az átépítéséről; a felújítási döntés esetleges felülvizsgálatára vonatkozó információt Jevgenyij Tanklievics cégvezetőt idézve tették hozzá.

A Dunaferr vezetése egyhetes sztrájk után kötött február végén megállapodást a kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetekkel a sokáig elég távol eső bérfejlesztési elképzelésekről (Napi Gazdaság, 2013. február 27.). A menedzsment eredetileg 2,1 százalékos idei béremelést ajánlott, a szakszervezetek a bérek és szociális juttatások 5,2 százalékos növelését követelték. Végül január elsejétől visszamenőleg 3,5 százalékkal emelik a dolgozók alapbérét és szociális juttatásait, az év második felére pedig további egy százalékkal nőnek a járandóságok. A karácsonyi bért 2015-től az alapbérbe építik, a vállalat pedig kötelezettséget vállal arra, hogy a kollektív szerződést jövő június végéig nem mondja fel.

A szabadságos bért a kollektív szerződésnek megfelelően a munkáltató idén kifizeti, a karácsonyi bért azonban jövő január elsejétől 12 részletben kapják meg a vasmű dolgozói − ha a kötelező javításon áteső nagyolvasztó átépítése addig befejeződik. Az úgynevezett folyékony fázis leállítása 3-4 ezer fő munkáját tenné feleslegessé, a térségben pedig 40 ezer fő munkanélkülivé válásához járulna hozzá − mondta a Napi Gazdaságnak Mucsi Zoltán, a szakszervezeti szövetség elnöke.

Az elmúlt négy évben összesen mintegy 80 milliárd forint veszteséget felhalmozó vállalat az idei szabadságos és karácsonyi bérek kifizetésének visszatartásával 3,8 milliárd forintot csoportosított volna át a kohó felújítására. E két juttatást az eredeti javaslat szerint 2014-ben és 2015-ben fizette volna ki a társaság a munkavállalóknak.