Az KDFSZ közleménye szerint a dolgozók nyolc pontban foglalták össze követelésüket, és felkérték a szakszervezet vezetőit, hogy sztrájkbizottság nevében kezdjék meg a tárgyalásokat.

A probléma nem új, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) is megállapította a gépkocsivezetői munkakörben foglalkoztatott munkavállalókkal szemben tanúsított jogellenes magatartást és több millió forintra büntette a vállalatot a jogsértések miatt - fogalmazott közleményében az érdekképviselet.

A KDFSZ szerint a munkáltató mostanáig nem tudta, vagy nem akarta a jogsértéseket felszámolni, az egyeztető tárgyalások az időhúzásról szóltak, illetve a konkrét, összegszerű egyezségi ajánlatokra érdemi válasz nem érkezett. A tárgyalások ezért megrekedtek.

A sztrájkbizottság a nyolc pontban egyebek mellett azt kéri, hogy valamennyi alkalmazásban álló gépkocsivezető alapbérét egységesen emeljék, és a sofőröket rotációs rendszerben, több műszakos munkarendben foglalkoztassák.

Kérik a munkába járás költségtérítését a vonatkozó kormányrendelet előírásainak megfelelően, havi 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt, az iskolaköteles gyermekek után 30 ezer forint iskolakezdési támogatást, illetve azt, hogy a munkáltató haladéktalanul fizesse meg az utasításai betartásából eredő, a gépkocsivezetőket ért vagyoni és nem vagyoni károk összegét, például a helyszíni bírságokat.

Szeretnék elérni, hogy a gépkocsivezetők készpénzben is megkaphassák a fizetésüket, átutalás esetén a bankszámla fenntartásával és a fizetés készpénzben történő felvételével kapcsolatos költségeket a munkáltató térítse meg.

A közlemény szerint a követelések között az is szerepel, hogy a Tesco biztosítsa gépkocsivezetőknek az egyes telephelyek mosdó- és illemhelyiségeinek használatát, továbbá szüntesse meg az egyik áruházában bevezetett testi motozást.