Rozsdásodó postaládák Csomádon: ez lenne annak a cégnek a székhelye, amely zsinórban nyeri az állami takarítási tendereket - írja a Népszava. A Sabina 2000 Kft. 25 éve működő, évente 100-200 millió forint közötti bevételre szert tevő vállalkozás, amely számos állami intézménynek dolgozott már a Nemzeti Nyomozó Irodától a Készenléti Rendőrségen keresztül a Pest megyei Bíróságig.

A céget Bencze János vezeti, aki Galgahévíz független alpolgármestere. A napilap sajtómunkásai még azt sem tudták kideríteni, pontosan melyik postaláda az övéké, ugyanis a Kossuth Lajos út 103. alatti kapualjba nincs kiírva a társaság neve. Okkal adja meg ezt a helyet számos cég székhelyeként: Csomád egyfajta hazai adóparadicsom, a Budapesthez legközelebbi iparűzésiadó-mentes település.

Nemcsak a Sabina hasít az állami tendereken. A Népszava négy apró takarítócéget talált, amik külön-külön és összefogva is nyernek a közbeszerzéseken, sokszor a szektor - több száz embernek munkát adó - legnagyobbjait maguk mögé utasítva. Ilyen, aprócska nyertes a magyar-szlovák határ közeli Tésára, egy parasztházba bejegyzett Colonel Vasa Kft; a szintén csomádi székhelyű Attenclean Hungária és az Újlengyelen jegyzett Profi-IT Consulting is.

Közös bennük, hogy szívesen választanak egy-egy hazai "adóparadicsomot" székhelyül, és a cégnyilvántartás szerint viszonylag kevés alkalmazottjuk van, holott a szektor igencsak munkaerő-igényes. Azaz minden jel szerint olyan projektcégekről van szó, amelyek ügyesen mozdulnak rá a közbeszerzésekre, majd feltehetően alvállalkozókkal végeztetik el a feladatot.

A napilap újságíróit elhajtották a cégek, amelyeknél arról érdeklődtek, mi a sikerük titka, volt amelyik perrel fenyegetőzött. Az ágazat nagyobb szereplői nem akartak megszólalni az ügyben. Aki beszélt, az állami megbízók nevét hallva rögtön kérte, ne írjuk le a nevét. Ő annyit mondott, nem is ismeri az említett cégeket és hozzátette, szerinte a megbízókat nem is érdekli, kinek az emberei dolgoznak náluk.