Szombat dél óta már csak a magányszemélyek vásárolhatnak kedvezményes, 480 forint hatósági áras üzemanyagot. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés bejelentésekor azt mondta, „az ellenőrzés könnyű és gyors, mert a forgalmi engedélyeken vonalkód található, ami leolvasható. Ezeket az adatokat a Mol jogosult tárolni, és az ellenőrzés érdekében köteles a NAV-nak is továbbítani.”

Az RTL Híradó stábja rejtett kamerával több benzinkúton is járt vasárnap, de a vonalkódot egyiknél sem olvasták le. Igaz, az pontosan ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint a forgalmi, így tulajdonképpen nincs is szükség rá ahhoz, hogy eldőljön, kinek mennyit kell fizetnie - jegyzi meg a riporter.

Céges autó vagy céges benzin?

Céges autóknál szombat óta nem jár kedvezmény, és a tévéstáb úgy tapasztalta, ennek érvényt is szereznek a kutakon. Egyéni vállalkozóknál a forgalmiban szerepel az „ev” jelzés, ennek alapján tesznek különbséget.

Angyal József adószakértő a Híradónak konkrét példát említett: ha Nagy Béla magánszemély nevére szól a forgalmi, és ő tankol, akkor rá a hatósági ár vonatkozik. De ha Nagy Béla egyéni vállalkozó vásárolt egy gépkocsit, és az ő nevére szól a számla, akkor ez már nem hatósági ár.

Az RTL felvételén hallható, hogy akkor is azonnal piaci árra térnek át a benzinkutasok, ha valaki számlát kér egy cég nevére. „Kettest fizetném. – Forgalmi? – Nálam van… máris adom. – Köszönöm szépen – Számlát írunk róla? – Igen. – Igen? Akkor viszont nem jár a kedvezmény, azt tetszik tudni, ugye?” – hangzik el egy tipikus párbeszéd a felvételén.

A munkavállaló saját autóval 480-ért számolhat el a munkaadóval

Ugyanakkor ha például egy cég alkalmazottja kiküldetésben a saját autóját használja, akkor ő 480 forintért tankolhat, amit ezen az áron számolhat el a munkaadójával - hívták fel a figyelmet.

Piaci áron ma egy liter 95-ös benzin átlagosan 694, egy liter gázolaj pedig 748 forintba kerül.