A budapesti taxisok hetek óta szeretnék elérni, hogy megemelhessék a tarifákat, a magasabb kiadások miatt, ám eddig erre nem volt lehetőség a jogi szabályozás miatt. 

Tegnap este, hirtelen a mai taxis demonstráció előtt, változott a helyzet azzal, hogy a kormány mostantól engedélyezi a taxis díjak emelését. Ezért azt javaslom, hogy folytassuk a tárgyalásokat a hivatalos taxis szervezetekkel, állapodjunk meg egy méltányos emelésben, amit beviszünk a Fővárosi Közgyűlés elé, és ha van teljes körű szakmai és politikai konszenzus, akkor dönthetünk a taxisok sok szempontból jogos igényeiről

- írta Facebook-oldalán szerdán Karácsony Gergely főpolgármester. 

A taxisok két héttel ezelőtt is demonstráltak a tarifaemelés érdekében. Horacsek Róbert, a szervezők szóvivője emlékeztetett arra, hogy az utolsó tarifakorrekció, vagyis 2017 óta a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 15 százalékkal emelkedtek az árak, az üzemanyagok pedig 40 százalékkal drágábbak, mint 2017-ben. Emellett azóta mintegy 2 millió forinttal drágult a taxiszolgáltatásra alkalmas autók átlagára és jelentős veszteséget okozott az elmúlt időszak járványhelyzete is a személyfuvarozók számára.

A taxisok azt szeretnék, hogy a jelenlegi 700 forintos kiállási díjat 1000 forintra, a mostani 300 forintos kilométerdíjat 500 forintra, a percdíjat pedig 75-ről 100 forintra emelkedjen.