Az Európai Unió harmadik energiacsomagja szorítja arra az integrált energia társaságokat, hogy adják el szállító hálózatukat, darabolják szét hálózati és rendszerirányító társaságra, vagy pedig maradhat integrált a társaság, de a korábbinál szigorúbb "együttélési" szabályokkal.

A magyar törvénymódosítás a Mavir esetében a harmadik megoldást jelöli ki: független átviteli hálózat-üzemeltető (Independent Transmission Operator - ITO) lesz - mondta el Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója az MTI-nek.

A Mavir az MVM csoporton belül jelenleg is szakmailag teljesen független irányítás alatt áll, tevékenységében minden téren elkülönül az anyacégtől - mondta. A majdani szigorítás egyebek között azt jelenti, hogy az anyacég és a Mavir nem bízhat meg azonos ügyvédi és beszállítói kört, sőt például még a dolgozóik sem ebédelhetnek egy munkahelyi étkezdében.

Erős, versenyképes, stabil nyereséget termelő vállalat marad a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) azzal, hogy törvénymódosítás eredményeként az MVM csoporthoz tartozó Mavirnak nem kell eladnia a hálózatát, független rendszerirányítóként a cégcsoport része marad - vélte Mártha Imre.

A vezérigazgató megjegyezte, hogy azok, akik ellenezték az ITO-ról szóló parlamenti döntést, azok feltehetően külföldi, többek között már Magyarországon lévő cégeknek szeretnék átjátszani a villamos energia gerinchálózatot. "Nem látok ugyanis más okot arra, hogy miért ne a nemzetgazdaság szempontjából legkedvezőbb, és a fogyasztók számára legalacsonyabb áramárat eredményező megoldást, az állami tulajdonban lévo MVM csoport egyben tartását válassza.

A Mavir eddig is az MVM-től és tagvállalataitól teljesen függetlenül működött és működik - mondta. Sem az Európai Bizottság, sem a Gazdasági Versenyhivatal, sem a Magyar Energia Hivatal nem talált kifogásolnivalót a Mavir függetlenségével kapcsolatban.

Mártha Imre jelentős eredménynek nevezte, hogy gyakorlatilag egyhangú döntést hoztak a képviselők a rendszerirányító társaság kérdésében. A kormányoldal és ellenzék együtt szavazott, csakúgy, mint korábban a Paksi Atomerőmű bővítéséről vagy az MVM csoport állami többségi tulajdonban tartásáról szóló határozatokban. Az MVM ugyanis az európai piacon mérve kis cég, és ha a hálózat elvonásával meggyengülne, az Magyarország versenyképességét gyengítené.