A Népszava szerint az M4-es autópálya-beruházás szüneteltetése jelentős károkat okozhat a legnagyobb hazai autópálya- és hídépítő cégeknek, de az igazi vesztes a több száz kis- és közepes alvállalkozó, beszállító lehet - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) ügyvezető alelnöke az újság csütörtöki cikke szerint elmondta: az M4-es szerződéseinek értéke az országos építés-szerelési tevékenység 5 százalékát teszi ki. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházás leállítása, majd folytatása mindenképpen drágítja a programot.

Az ÉVOSZ alelnöke szerint nagy kérdés, hogy mikor lehet újraindítani a március végén leállított építkezést, és milyen cégek vesznek majd részt a projektben. A jelenlegi konzorciumokban szerinte a legfelkészültebb hazai autópálya- és hídépítő cégek nyerték el a megbízást. Hozzátette, az elmúlt 25 évben nem fordult elő, hogy ilyen nagyságrendű beruházást, ilyen készültség mellett, tisztességtelen piaci magatartás gyanúja miatt leállítottak.

Koji László hangsúlyozta, az M4-es ügyben nemcsak az öt fővállalkozóról van szó, hanem a több száz kisebb nagyobb alvállalkozóról, beszállítóról is. Hozzátette, hogy a sajtóban megjelent találgatások szerint az M4-es beruházás újraindulása akár másfél évet is igénybe vehet, ezt az időt pedig a kisebb cégek biztosan nem tudják átvészelni.