Az MVM Zrt. aláírta az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást, miután a társaság közgyűlése jóváhagyta a szerződést. A teljes vételár megközelítőleg 870 millió euró (mai árfolyamon több mint 260 milliárd forint), amely magában foglalja az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. mintegy 350 millió euró értékű részvényeit és a két társaság egyéb átvállalt kötelezettségeit - közölte az MVM. Az állam az adásvételi szerződésben meghatározott ár 80 százalékára, de összesen legfeljebb 256 milliárd forintra vállalt garanciát az MVM számára.

A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően, előreláthatólag 2013 második felében zárulhat, így a végleges ár a záráskori gázkészletek függvényében alakul ki. Az adásvétel tárgya az E.ON Földgáz Storage és az E.ON Földgáz Trade részvényeinek 100 százaléka, a két cég minden vagyontárgya az MVM-csoport tulajdonába kerül, beleértve a földgázkészleteket és az E.ON Földgáz Storage tárolóiban található párnagázt. A tranzakció keretében az MVM kiváltja a társaságok jelenleg fennálló tulajdonosi kölcsöneit is, ezeket a tranzakció zárásakor fizeti meg az eladónak, az állami energiacég a tervek szerint részben saját-, részben pedig külső forrásokból finanszírozza a tranzakciót.

A két vállalat megvásárlásán felül a szerződő felek rögzítik azt, hogy az MVM vételi opcióval élhet a Panrusgáz Zrt. azon részvénypakettjének megszerzésére is, amely az E.ON Ruhrgas International GmbH tulajdonában van.