Ezzel a traktoreladások száma elérte a 2019-es szintet (3112), és pótkocsiból is mindössze 2 százalékkal adtak el kevesebbet, mint egy évvel korábban (1433) - közölte az Agroinform.hu mezőgazdasági portál szerdán az MTI-vel.

Idén néhány százalékos növekedést vár az új traktorok és a vontatmányok számában a tömeges oltás nyomán normalizálódó gazdasági környezetnek köszönhetően. A piac bővülésére szükség van a versenyképesség, hatékonyság növeléséhez, és ahhoz, hogy a gépesítettség műszaki színvonala közeledjen a nyugat-európai országok szintjéhez - jegyezte meg a közleményben Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.

A DataHouse által közzétett forgalomba helyezési adatok alapján azt írták, az év utolsó negyedében 845 új traktort helyeztek forgalomba, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Továbbra is a 8 tonnánál nagyobb traktortípusokból fogyott a legtöbb, így az év során a teljes eladások 56 százaléka ebben a szegmensben zajlott.

A márkák közötti versenyben a 22 százalékos eladási arányt produkáló John Deere mögött a New Holland végzett 9 százalékos piaci részesedéssel, őket követte a Claas 8 százalékkal. Jelentős átrendeződésen van túl a traktorpiac: a néhány éve még piacvezető MTZ szinte eltűnt az új gépek közül, a belorusz cég traktorai ugyanis a környezetvédelmi előírások szigorodása miatt Magyarországon már újonnan nem hozhatók forgalomba - írták.