Júliusban 12 százalékkal több autót helyeztek forgalomba Magyarországon, mint egy évvel korábban, ez összesen 5 054 darab új autót jelentett. Az első hét hónapban összesítésben az előző év azonos időszakához képest nem történt változás. Júliusban a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) ezúttal az Opel volt, 720 darab értékesített járművel.

Míg a 2013-as évben júliussal bezárólag ismét a Ford került ki győztesen 4 312 darab gépjármű össz forgalomba-helyezéssel, mellyel a hazai piac 11 százalékát sikerült lefednie a márkának. Modell szinten a legtöbbet ismét a Skoda Octavia-ból értékesítették júliusban (330 darab), az éves modell ranglistát is az Octavia vezeti 1 839 darabos eladással.

Magáneladások tekintetében is tarolt az Opel

A jelenlegi piac jellegzetessége, hogy az új autó forgalomba-helyezések 74 százaléka céges, míg a magán eladások a piac 26 százalékát teszik csak ki. Tovább torzítja a jelenlegi piaci összképet az újra megnövekedett re-export jelenség, melynek pontos nagyságrendjét jelenleg nehéz meghatározni. Viszont a jelenség időről időre tetten érhető, jó példa erre a júliusi új autó forgalomba-helyezések modell szerinti bontása, amelyből kitűnik, hogy a harmadik legnépszerűbb modell a Fiat 500-as volt. Pontos információink ugyan nincsenek,de megérzéseink szerint ezen gépjárművek jelentős hányada elhagyja majd az országot, és külföldön talál majd gazdára.

A hazai piacon bár a legtöbb gépjárművet cégek vásárolják, vannak olyan gyártók, amelyek jól teljesítenek a magánszemélyeknek történő értékesítések területén is. Ilyen például a Suzuki, amely eladásainak 48 százalékát köszönhette júliusban a magánszemélyeknek, csak úgy, mint a Dacia. Darabszám tekintetében viszont az Opel vezette a magánszemélyek részére történő autóértékesítéseket múlt hónapban, ami két népszerű modelljének, az Astrának és a Corsának volt köszönhető.

Messze elmaradnak a számok a válság előtti szintektől

A JATO Dynamics közleménye ismét kiemeli, a számok messze elmaradnak a válság előtti forgalomba helyezési mennyiségektől, valamint az üzletág sikeres működéséhez szükséges optimális darabszámoktól. Összehasonlítás végett a válság előtti 2008-as év júniusi eredménye a 2013-as év azonos időszakának 265 százaléka volt, tehát 15 884 darab személyautó és haszongépjármű talált gazdára.