Sajtóhírek szerint eladósorba került a szombaton váratlanul bezárt Népszabadság tulajdonosa, a Mediaworks Hungary Zrt. A potenciális vevők közt felvetődött az útépítési közbeszerzéseken sikeresen szereplő Duna Aszfalt Kft. neve is. A cég szóvivője, Lehel Zoltán a Napi.hu kérdésére azt közölte: a Duna Aszfalt nem tervez médiabefektetést, illetve nem vásárolta meg a Mediaworks kiadót, az ő profiljuk az útépítés.

Másik potenciális befektetőként korábban az Opimus Press Zrt. (OP) neve merült fel, amely Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez és milliárdos vállalkozóhoz köthető. Egyes hírek szerint az OP Liszkay Gábor, a Magyar Idők című napilap felelős kiadója szakmai segítségével venné át az eddig a Népszabadságot, továbbá a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot, több megyei lapot és magazinokat kiadó Mediaworks-öt.

Lapunk a Mediaworks tervezett értékesítésével kapcsolatban megkereste a kiadót, a Mészáros és Mészáros Kft.-t és az Opimus Presst, de eddig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Az OP-t 2016 márciusában hozta létre tulajdonosa, az Opimus Group Nyrt., amelynek meg nem erősített információink szerint már Mészáros Lőrinc lehet a közvetett többségi tulajdonosa. Az OP bejegyzett tevékenysége az "egyéb információs szolgáltatás", vagyonkezelés, pr és kommunikáció. Az anyavállalat idei első féléves jelentése szerint az OP "a holding kommunikációs tevékenységének koordinálását és a tömegkommunikációs fórumokkal történő kapcsolattartását fogja erősíteni".

Az Opimus-leányvállalat 20 millió euró (mintegy hatmilliárd forint) névértékű zártkörű kötvénykibocsátást hajtott végre, amelynek célja tőkeforrás bevonása volt, vállalatfelvásárlás finanszírozására. (A kötvény lejárata három év.) A féléves jelentés szerint ebben az időszakban vállalatfelvásárlás nem történt, illetve a társaságnak nem keletkezett árbevétele.

A korábban a Buda-Cash Brókerház tulajdonosaihoz köthető Opimus Group (a Phylaxia oltóanyaggyártó jogutódja) különböző profilú társaságok irányításával és vagyonkezelésével foglalkozik, cégei között van többek közt a sütő-, főző- és fűtőkészülékeket gyártó Wamsler SE, a kreischbergi sípályák központjában 4 csillagos szállodát üzemeltető Holiday Resort Kreischberg-Murau GmbH, a VI. kerület, Révai utca 10. szám alatti irodaházat tulajdonló Révay 10 Kft. és egy győri székhelyű építőipari cég, az Euro Generál Zrt. 50 százalékos részvénycsomagja.

Az Euro Generál Zrt. igazgatóságába idén márciusban bekerült Schmidt Zoltán, a Mészáros Lőrinc gyermekeinek érdekeltségéve tartozó Fejér B.Á.L. Zrt. vezérigazgatója és Csík Zoltán, akit a sajtóban a felcsúti milliárdos "intézőjének" is neveznek. Csík a Céginfo.hu szerint megfordult már többek közt Mészáros Lőrinc Aranykorona Zrt.-jének igazgatóságában, s jelenleg is igazgatósági tag Mészáros két lányával együtt a Talentis Group Zrt.-nél - az utóbbi társaságot az Átlátszó korábbi híre szerint idén februárban vette át Mészáros Lőrinc és felesége.

Az Opimus Group 5 %-nál nagyobb tulajdonosai
NévMennyiség (db)Részesedés (%)
Cariati Holding Ltd.77 516 95024,54
Tac Investment Ltd.50 113 99315,86
Status Capital Befektetési Zrt.26 478 3858,38
Forrás: BÉT

Az Opimus-csoport 2016 első félévét konszolidált szinten 21,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, amely 31 százalékos növekedés jelent 2015 végéhez viszonyítva - derül ki a társaság jelentéséből.

A Napi.hu információi szerint az online cégadatok alapján nincs változás a Mediaworks tulajdonosi szerkezetében, az továbbra is az osztrák QDW Beteiligungen GmbH érdekeltsége, amelynek a ciprusi VCP Trading & Investments Cyprus Ltd. a tulajdonosa. Az osztrák cégadatokban sem látható (október 10-ig) tulajdonosi változás. A vállalatfinanszírozási tanácsadással és befektetéssel foglalkozó VCP-csoport mögött Heinrich Pecina osztrák üzletember áll.