A cég negyedik magyarországi gyárában a nagyméretű szivattyúk gyártásával a projektközpontú szolgáltatásokat akarják bővíteni. Emellett céljuk a piacvezető pozícióik megőrzése - közölte Török László, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója. A 2012-ben végrehajtott több mint ötmilliárdos és a 2013-as több mint 12 milliárd forintos beruházás révén a Grundfos jobban ki tudja majd szolgálni a piacok növekvő igényeit, és tovább tudja növelni árbevételét és létszámát - tette hozzá a cégvezető.

A gyártócsarnok építése 2012 júliusában kezdődött, a 16 ezer négyzetméteres termelőcsarnok mellé laborterület, kutatóiroda és szolgáltatóépület is létesül - tájékoztatott Kocsis Zoltán gyárigazgató. A vállalat jelenleg hatvan mérnökkel segíti a dán anyacég kutatás-fejlesztési tevékenységét, az új gyárban akár 120 fejlesztőmérnököt is tudnak majd foglalkoztatni.

Egy közel 5000 négyzetméteres laboratórium mellett itt épül meg Európa legmodernebb és legnagyobb szivattyú tesztberendezése. Az 1500 köbméteres tesztmedence legmélyebb pontja 14 méterrel lesz a padlószint alatt, és a legnagyobb tesztelhető szivattyúcsonk átmérője egy méter lesz.

A gyárigazgató hozzátette: a fizikai dolgozók felvétele 2013 második negyedévében kezdődik, és 2014-re mintegy már 200-250 embert tudnak foglalkoztatni. 2015 végére - a kutatómérnökök létszámának növelésével - az újonnan épülő gyárban összesen 300-350 főnek lesz munkája.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester köszönetét fejezte ki a cégnek a beruházásért. Méltatta, hogy a Grundfos tőkeerős, stratégiai partnerségben gondolkozó cég, amely elkötelezett a környezetvédelem mellett, és jelentős számú megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat. A mostani fejlesztés eredményeként a gyártás mellett a kutatás-fejlesztési tevékenység is erősödik, így képzett szakembereknek nyújthat megélhetést és perspektívát Székesfehérvár - tette hozzá a politikus.

A Grundfos elsősorban külföldre gyárt termékeket, 2011-ben 108,3 milliárd forint értékben exportra értékesített, a magyarországi értékesítés hárommilliárd forint körül alakult.