Carsharing szolgáltatást indított tíz autóval az egyebek mellett gépjármű-bérbeadással foglalkozó Avalon Kft., az új szolgáltatást csütörtökön mutatták be Budapesten. A carsharing rendszerben a szolgáltatásra regisztrálók számára előzetes bejelentés alapján bérautók állnak rendelkezésre. A rendszer alkalmas arra, hogy használója a tömegközlekedéssel kombinálja, illetve élhessen a gépkocsihasználat előnyeivel anélkül, hogy a jármű fenntartásának költségeit folyamatosan állnia kellene. A rendszer már mintegy húsz európai országban működik.

Ilosvai Péter, az Avalon Car(e) Services vezérigazgatója a bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az Opel Magyarország együttműködésével indítják a szolgáltatást, kezdetben 10 autóval, és egy felvevő-leadó hellyel, az Infoparkban. Még az idén további 5-6 irodaparkban lehet majd hozzájutni a szolgáltatáshoz, a kocsik számát pedig ötvenre növelik - tette hozzá a vezérigazgató.

Hangsúlyozta: a szolgáltatás díját úgy határozták meg, hogy évi 10-12 ezer kilométerig gazdaságosabb legyen, mint ha saját tulajdonú autót használna az ügyfél.

A Svájcból indult szolgáltatást a nemzetközi tapasztalatok szerint tipikusan napi 2-4 órára és 20-30 kilométerre veszik igénybe - mondta Sződi János, az Avalon gazdasági igazgatója az MTI-nek.

Az Avalon Kft.-t három magánszemély alapította 1999-ben, gépjármű bérbeadásra. A tevékenységüket előbb autó szerviz-szolgáltatással bővítették, mostantól pedig carsharing szolgáltatást is nyújtanak.