A válság új stratégiára készteti a londoni fejlesztési bankot, amely most magyar pénzintézetekbe is hajlandó működő tőkét adni, Thomas Mirow a jövő héten részt vesz a budapesti Nabucco-konferencián, majd magyar politikai és pénzügyi vezetőkkel tárgyal. A német pénzügyi szakember Gyurcsány Ferenc kormányfővel, a Magyar Nemzeti Bank és a kereskedelmi bankok vezetőivel is folytat majd megbeszéléseket.

Egymilliárddal több, összesen hétmilliárd euró áll rendelkezésre. Az extra összeg fele, azaz 500 millió euró jut azoknak a közép-európai országoknak, amelyek 2004-ben csatlakoztak az Európai Unióhoz, és mindeddig úgy tűnt, 2010-től nem tartanak többé igényt a bank támogatására - idézi az elnököt a lap.

Az EBRD elnöke szerint a Közép-Európába irányuló befektetések csökkenésének visszafordításáról hozott igazgatósági határozatot jelentős részben befolyásolta a Gyurcsány Ferenctől a globális hitelválság által érintett más országok nevében is érkezett levél. Előnyt élveznek a bankszektorba, beleértve az OTP-be irányuló befektetések. A kormánnyal folytatott korábbi egyeztetések nyomán kifejezetten a kis- és középvállalkozások finanszírozási igényeinek kielégítése érdekében az EBRD tőkét készül kihelyezni magyar pénzintézetekbe. Kiemelt figyelmet kapnak az önkormányzatok energiahatékonyságot célzó befektetései is, és az alternatív forrásokon alapuló energiatermeléshez való hozzájárulás is szóba jöhet.

Arra a kérdésre, hogy a Közép-Európának megszavazott extra 500 millió euróból mennyi juthat az egyes országoknak kifejtette: a rend nem változott, a kihelyezésekre továbbra is egyedileg elbírált projektek elbírálásával kerül sor.